Ramadan najbolji gost

NOVI PAZAR, 25. avgust 2009. (FoNet) - Mesec ramazan menja život žitelja Novog Pazara. Muslimansko je verovanje da je ramazan najbolji gost i da je ovaj mesec vredniji od hiljadu meseci.

Ramazan se svake godine pomera za deset dana unapred, kao i lunarna godina, te je došlo vreme da se ljudi odriču jela i pića u letnjim mesecima. Cilj posta je vežbanje strpljenja, smirivanje duše, odricanje strasti i uzdržavanje od ružnih misli i dela.

Odlika muslimanskog posta je odricanje od jela, pića i strasti. Post počinje od izlaska sunca, a završava zalazakom sunca.

Nakon iftara, kada se okonča dnevni post, jelovnik je bogatiji i umnogome poseban. Na bogatim trpezama nađu se urme i razne poslastice poput kadaifa i baklava.

Post se počinje obrokom koji se zove sehur, pre zore, a tada oni koji poste iskoriste da se osveže nekim napitkom kako bi lakše podneli žeđ tokm dana.

Ipak, obeležje ramazana u Novom Pazaru je lepinja, poznata kao pitica, koja se vekovima proizovdi u istim pekarama. Tajnu ovakve pitice znaju samo pekari, a zna se tek da pitica ne bi bila kakva jeste da nije posebnog pekarskog kamena i nekih dodataka koji se prenose s kolena na koleno.

Najpoznatiji novopazarski pekari ugreju pekarski kamen i do 500 stepeni, a piticu posipaju začinom koji se zove ćeregotija. Tajna ukusa ramazanske pitice je u vremenu pečenja i kamenu.

Svakog ramazana poveća se opskrba siromašnih. Svi imućniji građani ili pripadnici srednjeg staleža trude se da odvoje neki dinar iz kućog budžeta i da pomognu siromašnim komšijama i rođacima kako ne bi brinuli o jelu i piću tokom ramazana. Nakon ramazana dolazi najveći muslimanski praznik Bajram.

Pogledajte još