Svaki drugi litar goriva u vašem rezervoaru je proizveden u Srbiji

Srbija nije ni Saudijska Arabija, ni Norveška kada je u pitanju eksploatacija nafte, ali podaci pokazuju da naša zemlja proizvede gotovo svaki drugi litar koji potroši. Pre dve godine, domaća proizvodnja je u ukupnoj potrošnji učestvovala 53 odsto, ali je lane zbog remonta pančevačke rafinerije udeo nafte sa naših nalazišta opao na 42 odsto.

Prema rečima Ljubinka Savića, sekretara Odbora za energetiku Privredne komore Srbije, pad učešća domaće proizvodnje nafte prošle godine nije posledica veće proizvodnje u 2012.

- Taj pad je rezultat remonta i revitalizacije rafinerije u Pančevu - kaže Savić. - U prilog ovome idu i činjenice da je proizvodnja sirove nafte u 2013. povećana za oko tri odsto u odnosu na 2012, dok je uvoz povećan i za više od 55 odsto.

Naša zemlja ima 59 naftnih polja sa 815 bušotina, na kojima se primenjuju različite metode eksploatacije. Naftna industrija Srbije je jedina kompanija u našoj zemlji koja se bavi istraživanjem i proizvodnjom nafte.

- Godišnje se u Srbiji proizvede oko 1,2 miliona tona sirove nafte eksploatacijom iz domaćih nalazišta - kaže Tomislav Mićević, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije. Motorna goriva - benzin, dizel i TNG, proizvodimo 1,65 miliona tona, a uvozimo oko 600.000 tona.

Kod naftnih derivata, bilansi pokazuju da je lane samo četvrtina ukupnih količina bila iz uvoza, a ostatak je pokriven iz domaće proizvodnje. Lane je proizvedeno 2,913 miliona tona derivata, odnosno gotovo 50 odsto više nego godinu dana ranije. S obzirom na veću domaću proizvodnju, prošle godine je za potrebe srpskog tržišta uvezeno 1,55 miliona tona derivata, odnosno 30 odsto manje u 2012. Lane je Srbija izvezla oko 800.000 tona derivata, u kojima je 280.000 tona motornih i energetskih goriva.

SKROMNO KOD GASA
- Što se tiče prirodnog gasa, Srbija je mali proizvođač prirodnog gasa i može se slobodno reći da je uvozno zavisna - ističe Savić. - Nažalost, u poslednjim godinama potrošnja ovog energenta opada, što zbog povoljnih klimatskih uslova što usled smanjene privredne aktivnosti i pariteta cena drugih energenata. U 2013. prirodni gas iz domaće proizvodnje učestvovao je sa 23 odsto. Sličan je odnos i u poslednje tri godine. Proizvodnja se ustalila na nešto više od 0,5 milijardi kubika.

izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još