Budućnost evropskog filma iz vizure mladih autora, uz uvažavanje jednakosti polova

U periodu od 2008. godine do 2014. godine evidentan je uspon žena u oblikovanju filmskih ostvarenja i kulturnoj proizvodnji. Žene su najviše angažovane u poljima kostimografije i scenografije, a najmanje su angažovane u kreiranju muzike i fotografije za film. Ideja konferencije je da skrene pažnju na angažovanost žena u stvaranju filmskih ostvarenja i u kojim oblastima se njima daje primat.

Kinematografije Srbije, Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije su u proteklih šest godina istakle na međunarodnoj sceni svoju inovativnost, postigle velike uspehe prvenstveno zbog ženskih autora koje potpisuju režiju pojedinih ostvarenja.

Konferencija “Budućnost evropskog filma iz vizure mladih autora, uz uvažavanje jednakosti polova” sastojaće se iz nekoliko bitnih segmenata:

A. Studije slučaja / Case Studies – Interaktivna predavanja renomiranih filmskih teoretičara, reditelja, pisaca i producenata iz regiona na temu rodne ravnopravnosti u novijoj evropskoj proizvodnji filma.

B. Refleksije i razmišljanja – Studenti – mladi reditelji, scenaristi i producenti (70 -100 učesnika) iz SEE regionalnih filmskih škola i fakulteta će prisustvovati predavanjima i projekcijama u sklopu posebno osmišljenog filmskog programa, kao i panel diskusijama posle istih.

Po završetku Godišnje konferencije, svi studenti će izabrati jedan od ponuđenih filmova iz programa za sopstvenu studiju slučaja, čiji će proizvod biti esej na temu rodne ravnopravnosti. Eseji će biti štampani u formi multijezičke publikacije, koju će urediti dr. Maja Bogojević, a nakon konferencije biće predstavljeni u svakoj od filmskih škola u zemljama porekla učesnika.

Doprinos studenata u prepoznavanju ovih problema, kao i njihova teorijska artikulacija u formi pisanih eseja, doprineće boljem razumevanju ovog pitanja u njihovom daljem obrazovanju.

C. Filmski program – Izbor reprezentativnih filmova iz regiona jugoistočne Evrope, rađenih uz podršku Euroimaža u poslednjih 10 godina (2003-2013) uz prateće panel diskusije nakon projekcija.

Učesnici predstojeće konferencije:  Aida Begić Zubčević, Maja Bogojević, Labina Mitevska, Darko Bajić, Nenad Dukić, Mladen Đorđević, Miloš Pušić, Darko Lungulov, Miroslav Mogorović, Srdan Golubović, Mina Đukić, Nikola Ležaić, Snežana Penev, Jelena Mitrović, Srđan Koljević, Stefan Arsenijević, Dušan Spasojević, Milan Stojanović, Igor Stanković i drugi.