Vlada Indije: Formula jedan nije sport

BEOGRAD, 25. avgusta 2009. (Beta) - Vlada Indije saopštila je da ne veruje da će organizacija trke Formule jedan doprineti razvoju sporta u toj zemlji, preneo je Eurosport.

Indija bi trebalo da sledeće godine organizuje trku, ali je ministarstvo sporta saopštilo da je Formula jedan zabava i da ne zadovoljava određene sportske kriterijume.

"Trka ne bi pomogla razvoju sporta u našoj zemlji. Formula jedan nije samo sport, već komercijalna zabava. Eventualna trka ne bi zadovoljila kriterijume sporta i olimpijskog pokreta", navodi se u saopštenju indijskog ministarstva.

Promoter trke u Indiji kompanija JPSK Sport ranije ove godine zatražila je finansijsku pomoć od države, a uprkos negativnom odgovoru, nastaviće sa svojim aktivnostima.

"Bili smo u ministarstvu, a ako bude potrebno ponovo ćemo ići tamo. U potpunosti smo posvećeni cilju, a to je dovođenje Formule jedan u Indiju", izjavio je Samir Gaur, direktor kompanije JPSK Sport.

Najpopularniji sport u Indiji je kriket, ali je ova zemlja 2005. imala jednog vozača u Formuli jedan Naraina Kartekijana.

Pogledajte još