fbpx

POTVRĐENO: Prajd se održava 31. maja!

Gej parada zakazana za 31. maj u Beogradu biće održana, a za razliku od ranijih manifestacije ove vrste, policijaplanira ovaj događaj da obezbedi na potpuno nov način.

Izvor iz policije ovog lista kaže da se već uveliko radi na tome da šetnja pripadnika LGBT populacije može da bude održana već sutra.

- Na osnovu sadašnje procene nadležnih, sa velikom sigurnošću možemo da kažemo da će ona biti održana od 12 do 14 sati u nedelju, 31. maja, u centru Beograda. Naravno, stvari se mogu promeniti ukoliko procenimo da bi bezbednost građana i imovine mogla ozbiljno da bude ugrožena, ali zasad sve držimo pod kontrolom – rekao je on.

Policija je spremna da učini sve što je u okviru zakona da se ovaj skup obezbedi. Ovoga puta onemogućićemo svaki prilazak grupi učesnika na najmanje stotinak metara, svako ko pokuša da priđe biće legitimisan, a po potrebi i odmah priveden. Osim toga, policija će u noći između subote i nedelje biti gusto raspoređena na svim prilazima Beogradu, a više stotina inspektora u u civilu, pored uniformisanih policajaca, patroliraće centrom grada.

Za ovogodišnju „Paradu ponosa“ biće angažovano najmanje 3.000 policajaca, a još najmanje jedna trećina biće u pripravnosti – objašnjava sagovornik iz MUP-a Srbije.

Kako su najavili organizatori, „Nedelja ponosa 2014“ biće održana od 19. do 31. maja u Savamali u Beogradu, a protestna šetnja će se organizovati poslednjeg dana ove manifestacije, i podrazumeva rutu od Slavije do Trga Republike.

Desničarske organizacije su tražile zabranu ovog skupa, a spoljni politički partneri i saveznici Srbije, ukazali su da bi to bilo veoma štetno za ugled i put Srbije ka EU.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.