Noć muzeja: Provod i za najmlađe

Šta se krije iza šminke a šta se dešava kada padnu krinke devojčice i dečaci saznaće u pozorištuBoško Buha“, koje se ove godine prvi put priključuje manifestaciji. Gosti pozorišta u organzovanom oblisaku imaće priliku da zađu iza kulisa i otkriju kako to izgleda pozorišni život sa druge strane zavese, gde se pripremaju glumice i glumci, kako nastaju njihovi kostimi...

Radio televizija Srbije tradicionalno će predstaviti neobične sadržaje duž kilometar dugog putovanja kroz zgradu u Takovskoj 10, ali će ove godine na samom kraju staze najmlađe posetioce čekati posebno iznenađenje. Reč je o tročasovnom pozorišnom festivalu (18-21) koji će zabaviti i inspirisati mališane, najvljen je i nastup raspevanog Hora Dečjeg kulturnog centra, a poseban kuriozitet predstavlja i poseta Studiju X gde će deca moći da otkriju kako izgleda direktan prenos Noći muzeja u Srbiji.

Jedan od brojnih vremeplova u Noći muzeja biće postavljen u T.C. Staklenac gde će Škola praistorijske arheologije „Sedmorečje“ vratiti posetioce vekovima unazad u pravu praistorijsku noć. Stanovnici Lepenskog vira i Vinče dočekaće sve koji su spremni da zagaze u daleku prošlost i otkriju Crvenokosu boginju od vune, a najavljeno je i neobično okrepljenje – napitak gospodina Pećinka!

U Zadužbini Ilije M. Kolarca za decu je pripremljena posebno osmišljena, razdragana simfonija klasične muzike. Ne samo da će deca tom prilikom naučiti kako se sluša koncert, već i kako se to putem zvuka oslikavaju kapi kiše, koji instrument dočarava cvrkut ptica...

Ali neće samo note dobiti svoj minut slave u Noći muzeja, biće mesta i za najlepše priče, one u kojima i mi svakodnevno učestvujemo. Čičica-Čiča i tramvajska priča spremno i ove godine dočekuju JKP GSP „Beograd“ sa neverovatnim avanturama iz života jednog tramvaja koji je na beogradske ulice stigao pre celih 120 godina.

Muzej vazduhoplovstva
predstaviće veličanstvene letelice i hrabre junake koji su pre tačno sto godina branili našu zemlju u Prvom svetskom ratu. Za one kojima vožnje nikad nije dosta sačuvaćemo još jedan krug u Železničkom muzeju gde će specijalno za najmlađu publiku biti izloženi najmanje, minijaturne replike vozova. Uz to, veliki svet vozova do detalja će biti rastavljen na delove koji se graniče sa umetnošću.

Prvi put u Noći muzeja najmlađim posetiocima predstaviće se i Naučni centar Muzeja Nauke i tehnike. Biće to mesto za prave hrabre radoznalce, spremne da osete brojna čuda nauke na sopstvenoj koži.

Dečji muzej će u okviru predstaviti više od 170 eksponata koji dokazano vraćaju i odrasle u najlepše doba života, a tome će svakako doprineti i pravi virtuelni doživljaj proširene stvarnosti!

Avanturistička tura na izložbi „Geologija srpske zemlje“ očekuje posetioci Galerije nauke i tehnike SANU, gde će biti razotkrivene neke od najstarijih i svakako najzabavnijih tajni ovih prostora. One vešte i željne znanja i sticanja novih veština na istom mestu potom očekuje i origami radionica gde će moći da nauče kako da od papira naprave sve ono što su do tada videli. I Dom omladine Beograda organizovaće radionice origamija koje će deci približiti veštinu i strpljenje kineskih umetnika, ali i radionice stripa koje otvaraju vrata devete umetnosti.

Na Kalemegdanu klince čeka još jedno putovanje, ovoga puta među zvezde! Astronomsko društvo „Ruđer Bošković“ u Planetarijumu organizuje nesvakidašnje planetarijumske projekcije koje će decu naučiti kako da se snađu i šta sve treba da pronađu na zvezdanom nebu.

Kalemegdan za najmlađe posetioce čuva još nekoliko kreativnih radionica. Muzički paviljon Gornjeg grada rezervisan je za svet glume i pozorišta, dok će najmlađi crtači dobiti svoj kutak u okrviru radionica kod Stambol kapije.

Poziv u nove krojeve stiže iz Galerije Singidunum i nije namenjen samo starijim, već i mlađim posetiocima Noći muzeja koji će moći da dizajniraju sopstvene odevne predmete, ili da onima koje već imaju podare novo lice.

Cena ulaznice u pretprodaji je 400 RSD, dok će na dan manifestacije karta koštati 450 RSD. Jedna karta, kao i do sada, važi za po jedan ulazak na svih 80 lokacija u Beogradu. Ulaznice mogu da se kupe na svim prodajnim mestima Eventima, na Trgu republike 5,TC Ušće, blagajni Doma omladine, Knjižari Delfi SKC ali i na ostalim mestima u Beogradu i celoj Srbiji.

Deca do pet godina, uz pratnju roditelja ne plaćaju ulaznice.

Pogledajte još