NEZAPAMĆENA KATASTROFA: Broj mrtvih u turskom rudniku skočio na 282!

Broj poginullih rudara posle eksplozije u rudniku uglja u gradu Somi, na zapadu Turske, povećan je na 282, rekao je jutros ministar energetike Taner Jildiz.

To je najveća industrijska katastrofa u Turskoj, a kako se veruje pod zemljom je još zarobljeno više od 100 rudara, prenela je agencija AFP.

Pogledajte i: EKSPLOZIJA U TURSKOM RUDNIKU: 201 rudar poginuo, na stotine zarobljeno pod zemljom

Najveći sindikat u Turskoj, Konfederacija sindikata javnog sektora, KESK, pozvao je danas na masovan štrajk zbog nesreće u rudniku.

- Oni koji nastavljaju sa privatizacijom, politikom, koji ugrožavaju živote radnika smanjenjem troškova, krivci su za masakr u Somi i oni moraju da odgovaraju – saopštio je na svom sajtu KESK, koji predstavlja 240.000 zaposlenih, prenela je agencija AFP.

Na hiljade demonstranata sukobilo se sa policijom u sredu u Ankari i Istanbulu optužujući vladu i rudarsku industriju za nemar.

Turska vlada je proglasila trodnevnu nacionalnu žalost.

Do sada je spaseno skoro 450 rudara, rekao je upravnik rudnika Soma Komur Isletmeleri i dodao da se još ne zna šta je izazavalo požar, ali da je najverovatnije uzrok smrti rudara trovanje ugljen-monoksidom.

U utorak u trenutku nesreće 787 rudara ostalo je zarobljeno u rudniku, a pretpostavka je da je do eksplozije došlo zbog neispravnog električnog transformatora.

Pogledajte video:

telegraf

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.