Najveće poplave u kolubarskom okrugu i Mačvi, drama u Junkovcu

Isklučen je pravac Bresje- Glavinci-Kolare- Dragosevac prema Rekovcu i pravac Novo Naselje Trnava- Trnava Grad, precizirao je on.

Put Šabac - Beograd preko Obrenovca je u prekidu jer je poplavljen u mestu Orid. U prekidu su svi putni pravci iz Koceljeve i prema Valjevu i prema Šapcu. Tamnava se izlila i preplavila pola naselja. Stanovništvo je ugroženo, nema struje vode i hrane.
 

Kritično je i u Vladimircima gde voda nije za piće. U selu Beljin u toku je evakuacija šest porodica kojima je iz šapca stigao čamac za spasavanje s vatrogascima. U Bogatiću se Drina izlila u Badovincima i Crnoj Bari. U samom gradu Šapcu se izliva kanalizacija.

U Čačak su iz Niša stigli helikopteri koji će spasavati građane čije su kuće okružene dubokom vodom i do kojih se ni na koji drugi način ne može stići sem iz vazduha. Najviše takvih domaćinstava je u Preljinskoj Baluzi, gde je od jutros, nakon noćašnjeg izlivanja Čemernice, evakuisano oko 400 ljudi.

Opštinsko veće Žitišta je na današnjoj vanrednoj sednici proglasilo vanrednu situaciju.

Predsednik Opštine Mitar Vučurević koji je Komadant štaba za vanredne situacije, rekao je da je moguća ugroženost imovine gradjana i da je potrebno brže delovanje tog štaba na kritičnim mestima.

Premijer i šef Štaba za vanredne situacije Aleksandar Vucić izjavio je danas da je ovo najveća katastrofa izazvana vodenom stihijom koju smo ikada imali, ali i konstatovao da se Srbija bolje nosi sa tom katastrofom nego neke zemlje koje su bile manje izložene.

Najkritičnija situacija je na teritoriji Kolubarskog i Mačvanskog okruga. Do sada evakuisano 59 osoba. Zbog odrona obustavljen saobraćaj na pojedinim putevima i železnički saobraćaj na pruzi Beograd-Bar.

Kako je saopštio MUP, vanredna situacija proglašena je u Valjevu, Šapcu, Lučanima, Mionici, Loznici, Zaječaru, Osečini, Koceljevi, Lajkovcu, Ubu, Ljigu, Gornjem Milanovcu, Malom Zvorniku, Požegi, Vladimircima i Kosjeriću.

Obilne kiše i nevreme najviše problema napravile su u distributivnom sistemu preduzeća Elektrosrbija i najkritičnije je na području Valjeva, Loznice, Čačka i Lazarevca, saopštila je danas Elektroprivreda Srbije. Zbog kiše i visoke vode, preventivno isključeno iz napona šest naselja na području Jagodine.

Sektor za vanredne situacije MUP-a uposlio je sve raspoložive snage na zaštiti i spasavanju, angažovano je 344 pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica, 76 vozila, 31 pumpa i 10 čamaca.

Na teritoriji Srbije ugrožena su 322 stambena objekta, a poplavljeno ih je 287.

U akcijama zaštite i spasavanja ugroženih osoba i njihove imovine od poplava angažovani su i pripadnici Žandarmerije, a Vojska Srbije šalje pomoć u ljudstvu za Valjevo, Šabac i Čačak.

Štabovi za vanredne situacije su u stalnom zasedanju i preduzimaju sve mere na zaštiti i spasavanju, dodaje se u saopštenju.

Zbog opasnosti i ugrožavanja bezbednosti jutros su isključene trafostanice 110/x kV "Lazarevac" i "Lešnica", jer se nivo vode podigao do komandne ploče, saopšteno je iz EPS-a.

Loznički kraj se suočava sa opasnošću od nabujalih reka, a najveća pretnja je Jadar koji je, kako je rečeno rano jutros, u donjem toku probio deo nasipa i izliva se u pravcu naseljenih mesta.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović obišao je Valjevo, gde preti izlivanje reke Kolubara, a tokom noći nastaviće obilazak poplavljenih područja.

U Junkovac je stigla žandarmerija. Trenutno su 23 osobe opkoljeno vodom, i u toku je njihova evakuacija. Njih troje su uspeli da se izvuku, a pripadnici Žandarmerije sada čamcem kreću po ostale.

Ministar odbrane Bratislav Gašić obišao, nešto posle ponoći, pripadnike Vojske Srbije koji, u saradnji sa vatrogasnim jedinicama, u Šapcu rade na sprečavanju prodiranja vode u domaćinstva u pojedinim delovima grada.

Javno preduzeće „Putevi Srbije“ obaveštava da je došlo do obustave saobraćaja na državnom putu na deonici Paragovo-Iriški venac (prevoj Iriški venac) na usponskoj traci po nalogu saobraćajne policije i to iz bezbednosnih razloga, odnosno sve većih odrona i drveća koje pada na kolovoz i ugrožava učesnike u saobraćaju.

Izlivanje reka i odroni potpuno su paralisali saobraćaj prema Gornjem Milanovcu zbog čega u ovaj grad nije moguće doći ni sa jedne strane, rečeno je na jutrošnjoj sednici Opštinskog staba za vanredne situacije. Od noćas je potpuno obustavljen saobraćjaj na Ibarskoj magistrali izmedju Čačka i Gornjeg Milanovca zbog izlivanja reke Dičine i sada se na kolovozu nalazi voda visine skoro dva metra.

Železnice Srbije obustavile su sinoć 21,20 železnički saobraćaj na pruzi Beograd-Bar, nakon što su bujice oštetile deonicu Slovac-Divci, a na ovoj deonici barske pruge bujice su oštetile kolose0k i kolosečni materijal, navodi se u saopštenju Železnica Srbije.

Resursi svih komunalnih preduzeća stavljeni u funkciju odbrane od poplava. Bez naplate parkiranja u četvrtak i petak, 15. i 16. maja.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik Skupstine grada Nikola Nikodijević obišli su Barič u opštini Obrenovac kako bi se upoznali sa stanjem u tom polavama ugroženom području i obećali da će se učiniti sve kako bi se ova teška situacija prevazišla

U Dunavu kod Novog Sada pronađeno je telo V.U. (1953) koji se juče uveče utopio. rema nezvaničnim informacijama U.V. nesretni muškarac koji se utopio u Kovilju bio je u čamcu sa još jednim čovekom, kada je voda počela da ulazi u čamac. Obojica su iskočili, kako bi preplivali do rečnog ostrva, ali je samo jedan uspeo da se spasi, dok U.V. nije stigao do obale i utopio se.

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je da su zbog poplava najugroženija područja Lazarevca, Koceljeve, Osečine, Loznice i Šapca, a posebno je ozbiljna situacija u Valjevu.

I na na državnom putu drugog A reda broj 140, zatvoren je most na deonici Valjevo-Debelo Brdo-Rogacica, saopštava JP ”Putevi Srbije”.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je vsinoć u Baroševcu kod Lazarevca da je situacija u tom mestu najlošija u celoj opštini Lazarevac i da se čini sve da se evakuišu ljudi jer je najvažnije da niko nije životno ugrožen.

Vatrogasca spasioca D. L. (42) iz Topole odnela je jutros bujica u akciji spasavanja na reci Jasenici. Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je da se za spasiocem još traga.

Sve osnovne škole i valjevska obdaništa danas neće raditi zbog poplava, pod vodom je u više gradskih naselja nekoliko desetina kuća, valjevski zatvor je zatvoren a iz njega su evakuisane 24 osobe iz pritvorske jedinice Višeg suda, jer je reka Obnica prodrla u zatvorske prostorije, javljaju lokalni mediji.

Zbog nevremena i obilnih kiša koje je danas zahvatilo Srbiju, u uslovima visokih vodostaja i opasnosti od poplava, v.d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ Aleksandar Obradović naložio je direktorima svih privrednih društava u okviru sistema posebne mere predostrožnosti i postupanja u vanrednim okolnostima.

Zbog poplava obustavljen je saobraćaj na državnom putu I B reda broj 27, deonica Valjevo-Osečina, u mestu Dragijevica, saopštilo je JP ”Putevi Srbije”.

Kiša koja neprestano pada više od dva dana napravila je haos širom Srbije, a čitaoci "Nadlanu" vredno nam šalju fotografije sa lica mesta. Budite i Vi reporter portala Nadlanu na dan, i ako ste se zatekli na mestu gde je pljusak izazvao bujice vode, pošaljite nam fotografiju na mejl redakcija@nadlanu.com.

Načelnik vatrogasno spasilačke brigade Beograda Mile Jovičić izjavio je da su najugroženije prigradske opštine Obrenovac i Lazarevac, dok se u drugim nižim delovima gradu crpi voda sa vatrogasnim pumpama.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović nakon što je obišao sinoć opštinu Lazarevac, u kojoj je zbog obilnih padavina, kritično stanje zbog poplava, uputio se u Valjevo gde je situacija takođe izuzetno teška.

Na području poplavom ugroženog područja Bariča u toku je evakuacija stanovništva Male Moštanice i Mislođina, a najpre su evakuisane majke sa malom decom, stare i nepokretne osobe, saopštila je Gradska opština Obrenovac.

Osnovne i srednje škole na teritoriji Beograda i u još nekim gradovima u SRbiji neće raditi danas i sutra zbog izuzetno teške situacije na teritoriji grada koja je prouzrokavana obilnim padavinama, saopštila je Služba za informisanje.

„Putevi Srbije“ saopštili su da je došlo do potpune obustave saobraćaja na državnom putu prvog B reda broj 22 i drigog A reda broj 141. „Putevi Srbije“ saopštavaju i da je došlo do obustave saobraćaja na državnom putu drugog A reda broj 141, deonica Ub-Koceljeva, (Novaci-Kalinovac). „Putevi Srbije“ saopštili su ranije da je zbog pojave odrona na državnimm putevima drugog A reda broj 139, deonica Krupanj-Loznica, kao i da je na putu drugog A reda broj 141, deonica Pecka-Ljubovija došlo do obustave saobraćaja.

Zbog obilnih padavina rastu vodostaji reka u Moravičkom okrugu, a prema rečima predsednika opštine Lučani Mladomira Sretenovića, ovom području preti veliki broj klizišta, gde je već 26 dana na snazi vanredna situacija.

Opštinski štab za vanredne situacije, zbog izlivanja Skrapeža i okolnih rečica, naložio je zatvaranje svih škola u opštini Kosjerić, potvrdio je predsednik opštine Milijan Stojanić.

Izvor: Šumadija press, agencije, Nadlanu

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.