Poplave zaustavile "Kolubaru"

Kako se navodi u saopštenju, proizvodnja uglja zaustavljena je u noći između srede i četvrtka i neće biti nastavljena dok se vreme ne stabilizuje, ali proizvodnja struje nije ugrožena jer obrenovačke Termoelektrane "Nikola Tesla" (TENT) imaju dovoljne zalihe, piše RTS.

"Odvoz uglja ka TENT-u neće krenuti, dok se reke ne povuku u korita, ali to ne predstavlja problem, jer se zbog dosadašnje stabilne proizvodnje uglja, na deponijama termoelektrana nalazi značajno veća količina uglja, nego što je planirano za ovaj period", navodi se u saopštenju.

Sve reke u okruženju kolubarskih kopova - Kolubara, Peštan i Turija, izlile su se iz svojih korita.

Ugroženo je stanovništvo lokalnih mesnih zajednica, a izlivom reke Kolubare direktno su ugroženi kolubarski kopovi.

Voda iz Kolubare direktno ide ka prostoru tamnavskih kopova, ka kopu Veliki Crljeni i Tamnava-Zapadno polje, gde su ugroženi objekti.

Trenutno je najveći problem što ne može da se priđe kopovima jer je na snazi privremni prekid saobraćaja na Ibarskoj magistrali, navodi se u saopštenju.

Od srede je uvedeno i dvadesetčetvoročasovno dežurstvo u svim organizacionim delovima površinskih kopova i neprekidno se prati stanje na terenu.

Direktor RB "Kolubara" Milorad Grčić rekao je da je u pitanju je elementarna nepogoda velikih razmera i da je to preduzeće u stanju pune pripravnosti i vanrednog rada već dva dana.

"Danas nam je kritično zbog izlivanja reka. Prioriteti su nam zaštita i bezbednost ljudi, kao i odbrana objekata, mehanizacije i opreme. Najbitnije je da su zaposleni bezbedni"
, naveo je Grčić.

Kako je istakao, ekipe RB 'Kolubara' nadljudskim naporima se trude da održe situaciju stabilnom.

Izvor: RTS

Pogledajte još