Patrijarh Irinej: Ova kiša nije kazna, već Božja opomena zbog gej parade!

''Kiša i poplave koje su zadesile našu zemlju izazvale su mnoge žrtve. Nažalost, ovo nije kraj. Svi koji to mogu bore se da zaštite ljudske živote'', rekao je patrijarh, pozivajući vernike da se pomole.

On je istakao da nas je snašla velika nevolja, "kojom nas Gospod opominje, poziva na pokajanje i daje do znanja da bez milosti božije ne možemo ništa učiniti".

''Molimo se Gospodu da zaustavi oblake kiše i podari nam sunce. Bez milosti Božje ne može se ništa uraditi. Ovo nije kazna Božija već opomena da se sklonimo sa puta poroka, zlobe i bezakonja'', rekao je patrijarh.

On je dodao da se ovih dana u Beogradu sprema skup koji predstavlja veliko bezakonje i mrski porok, "kojim se ponose i ističu svoje dostojanstvo i demokratiju, a sve protiv boga i zakona življenja".

Nema sumnje, patrijarh je govorio o "Paradi ponosa" koja je najavljena da traje od 18. do 31. maja sa brojnim manifestacijama, a završila bi se poslednjeg dana maja šetnjom LGBT populacije u centru Beograda.

Patrijarh je naveo da su još uvek mnogi domovi i ljudski životi ugroženi i to širom Srbije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine.

Sabor Srpske pravoslavne crkve apelovao je ranije danas na sve vernike i ljude dobre volje da pomognu i solidarišu se u teškoj nevolji koja je zadesila čitavu zemlju, rekao je episkop bački Irinej.

"Sabor je razgovarao o velikoj, vanrednoj i teškoj nevolji u kojoj se našla čitava zemlja, naš narod i svi koji žive u njoj zbog velikih poplava i elementarne nepogode koja nas je pogodila u majskom periodu kada je to sasvim neuobičajno", rekao je vladika novinarima u Patrijaršiji

Prema njegovim rečima, Sabor je odlučio da uradi ono što može - da se molitveno obrate Bogu.

Episkop bački je rekao da nije dovoljna samo molitva, već da je važno da se pokaže solidarnost i saosećanje sa svima koji su ugroženi.

Redovno prolećno zasedanje Svetog arhijerejskog Sabora SPC počelo je u sredu služenjem liturgije u manastiru Studenica, dok je radni deo Sabora nastavljen u četvrtak u Beogradu.

pressonline

Pogledajte još