Do sada evakuisano tri hiljade ljudi, bez struje 30.000 domaćinstava, neka naselja blokirana, padavine i sutra

Vanredna situacija proglašena je u celoj Srbiji zbog poplava i obilnih padavina kojih će, prema prognozi, biti i narednih dana, mada će slabiti. Bujice su odnele tri života, do sada je evakuisano gotovo tri hiljade ljudi iz najugroženijih naselja, bez struje je više od 300.000 domaćinstava, a akcije spasavanja izvode se i čamcima i helikopterima, pri čemu su angažovane policija, vojska i vatrogasno spasilacke ekipe. I dalje, međutim, ima naselja koja su u potpunoj blokadi, do kojih se teško ili nikako ne stiže, najteža je situacija na zapadu Srbije, gde su blokirani mnogi putevi, a Valjevo i Gornji Milanovac odsečeni su od ostatka sveta.

Stotinu Valjevaca evakuisano je večeras iz dva naselja u tom gradu, zbog poplava koje je izazvala Kolubara jer je dostigla istorijski maksimum, a evakuisan je i veći broj osuđenika iz kazneno-popravne ustanove. Jednako loša situacija je i u Osečini, a inače, u Valjevu, ali i u Lazarevcu bilo je danas najviše posla za Crveni krst, čiji su predstavnici, osim u dopremanju hrane i ćebadi, pomagali i u spasavanju građana koje je trebalo evakuisati iz ugroženih domova.

Danas popodne najkritičnije je bilo u Koceljevi, ali je tokom večeri situacija počela da se smiruje, Tamnava se polako povlači, deo naselja dobio je struju, stigla je cisterna s vodom, doprtemljene su i namirnice, a saobraćaj je gotovo normalizovan.

novosti.rs

Pogledajte još