IMA TEK DA LIJE: Ciklon Tamara donosi još kiše tokom noći!

U toku večeri i noći na području jugozapadne i zapadne Srbije, Beograda, Šumadije, Srema i Bačke očekuju obilne padavine, dok se u ostalim krajevima očekuje slabljenje intenziteta padavina, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Pročitajte i: Meteorolozi dali ime ciklonu koji nas je poharao: Srbiju potopila - "Tamara"!

Od utorka, 13. maja, Srbija je pod uticajem ciklona “Tamara”, koji će ostati zapamćen kao najkišovitiji ciklon od kada se vrše meteorološka merenja u Srbiji, piše meteorološki sajt “SerbianMeteo”

Pogledajte i: Slike govore više od reči: Direktno sa ulica

Iz RHMZ su za Telegraf izjavili da je vodostaj Save u Beogradu u porastu i da se očekuje da će maksimalnu visinu se da dostići u utorak 20. maja, što je 1. stepen pripravnosti – stanje redovne odbrane.

Pogledajte i: Fotografije čitalaca: Stanje u Srbiji alarmantno

Na Kolubari kod Valjeva, Slovca i Belog Broda vodostaj je iznad granica vanredne odbrane od poplava sa tendencijom daljeg porasta. Na Ljigu kod Bogovađe vodostaj je iznad upozoravajućeg nivoa sa tendencijom daljeg porasta.

Na gornjem toku Tamnave kod Koceljeva vodostaj je u stagnaciji sa pojavom izlivanja iz rečnog korita, a nizvodno kod Ćemanovog Mosta vodostaj će biti u većem porastu i preći će granicu vanredne odbrane od poplava.
Na Ubu vodostaj je u većem porastu, nalazi se iznad granice vanredne odbrane od poplava sa tendencijom porasta.

Na gornjem toku Jadra kod Osečine i Zavlake vodostaj je u stagnaciji sa pojavom izlivanja iz rečnog korita, a nizvodno kod Lešnice vodostaj je u manjem porastu i stagnaciji i kretaće se iznad granice vanredne odbrane od poplava. Na Moravici, Bjelici i gornjem toku Zapadne Morave vodostaji su prevazišli upozoravajuće nivoe sa tendencijom porasta.

Na Jasenici vodostaj je prevazišao granicu vanredne odbrane od poplava sa tendencijom porasta, dok su na Kubršnici, Resavi i Lugomiru dostignute granice redovne odbrane od poplava. Na Mlavi i Peku vodostaji će prevazići granice vanredne odbrane od poplava, dok su na Belom Timoku kod Zaječara i na Crnom Timoku kod Gamzigrada vodostaji prevazišli upozoravajuće nivoe.

Na Neri, Brzavi i Moravici vodostaji će prevazići upozoravajuće nivoe, a na Savi kod Šapca vodostaj se nalazi iznad granice redovne odbrane od poplava, sa tendencijom većeg porasta. Na Drini kod Radalja vodostaj je znatno iznad upozoravajućeg nivoa, sa tendencijom daljeg porasta, saopštio je RHMZ.

telegraf

Pogledajte još