Obrenovac pod vodom, sirene probudile građane

Na teritoriji Srbije do sada je zbog poplava evakuisano 6.175 ljudi, prema poslednjem izveštaju Ministarstva unutrašnjih poslava, povredjeno je 20 ljudi, a jedna osoba vodi se kao nestala.

Ugroženi u poplavljenim područjima kojima je potrebna pomoć spasilačkih ekipa, mogu pozvati besplatno broj 112 sa svih mreža mobilnih operatera, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Ova mogućnost biće na snazi dok traje vanredna situacija, saopštio je Biro MUP-a za saradnju s medijima.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin obišao je Ub i odneo hranu i vodu žiteljima tog poplavljenog područja, gde su dobrovoljci sa Kosova i Metohije došli da pomognu ugroženima, odneo hranu i vodu.

Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije kaže, da pored Obrenovca gde je Kolubara probila nasipe, visok nivo vodostaja i evakuacija tokom noći je bilo i u Paraćinu i Jagodini.

Portparolka Hitne pomoći, Nada Macura je rekla da je sedam lekarskih ekipa upućeno u Obrenovac.

Macura je rekla da se ekipe već nalaze na licu mesta kod hotela "Obrenovac" i da četiri tima zbrinjavaju ljude, a da tri ekipe još čekaju da budu raspoređene.

"Beograđani moraju da budu strpljivi, jer smo sedam ekipa poslali tamo", poručila je Macura.

"Potrebna je opšta evakuacija. Narod mora da se evakuiše u celom gradu. Na ulazu u grad sve se potopilo, naše Topolice, fudbalski stadion, celo to područje",
kaže za Blic predsednik opstine Obrenovac Miroslav Čučković.

On apeluje na građane da ostanu u svojim domovima dok ne stigne pomoć,da se ne bi napravio dodatni haos.

Voda je poplavila centar Obrenovca, a ima indicija da je u tom gradu nestala jedna starija osoba, izjavio je jutros Tanjugu Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije.

Marić je rekao da je teška noć bila za žitelje više mesta u Srbiji, a prema najnovijim informacijama, voda je poplavila centar Obrenovca.

U Obrenovac su upućene dodatne snage iz Sektora za vanredne situacije iz Vojvodine, kao i timovi protivterorističke jedinice, koji su bili u Lazarevcu i Ubu i obavlja se evakuacija stanovništva, rekao je Marić.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali uputio je molbu građanima Obrenovca da ne ne napuštaju svoje domove, saopštila je jutros Gradska uprava.

"Mole se građani Obrenovca da ne napuštaju svoje domove i da se za sve potrebne informacije obrate Operativnom centru Uprave za vanredne situacije grada Beograda na broj 1985", precizirao je gradonačelnik.

Stanovnike naselja Topolice, koje je najbliže Kolubari i nasipu, jutros je budila policija. Najveći broj njih je napustilo stanove, posebno sa nizih spratova.

Jutros oko pet su se oglasile sirene za uzbunu. Kolubara je presla nasip i voda je ušla u grad. Pod vodom su veći delovi Obrenovca, a nivo vode konstantno raste.

Cela glavna ulica je poplavljena, a građani su već oko pet jutros počeli da se sklanjaju iz svojih domova.

Stariji sugrađani kažu da voda nije stigla do pojedinih delova grada čak ni 1981, kada se Obrenovac suočio sa najvećom poplavom do tada. U većem delu grada je isključena struja.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.