Evakuisani u Loznici: Imamo šestoro dece, bebu i - 2 ćebeta i 4 jastuka!

Najkritičnije bilo je u naselju Branjevo gde su tokom cele noći postavljani džakovi sa peskom i nasipana zemlja kako bi se sprečilo prelivanje u Lozničko Polje. Pod vodom i bez struje je Banja Koviljača, i sva sela koja se snabdevaju električnom energijom sa trafostanice u Lešnici, gde je voda prodrla u komandni prostor.

Voda za piće je bezbedna i samo u nekim delovima je dolazilo do prekida snabdevanja zbog kvarova nastalih usled klizišta. Kako je potvrđeno iz „Vodovoda“, u bazenima „Zelenica“, sa kojih se snabdeva grad, ima dovoljno vode tako da nema potrebe za stvaranjem zaliha flaširane. I pored toga u nekim radnjama je poskupela flaširana voda i od četvrtka popodne zbog velike potražnje gotovo da se nije mogla kupiti.

Štampa jutros nije stigla u Loznicu jer su u prekidu prilazne saobraćajnice.

Gradski krizni štab je potvrdio da je pored vojske i žandarmerije, veliki broj dobrovoljaca tokom jučerašnjeg dana i noći pomagao da se evakuišu ugroženi stanovnici, a od srede u 16 sati u Sportskom centru „Lagator“ smešteno je 28 osoba, od čega dvadeset dece, u čije kuće je prodrla voda.

Kako je rekao Željko Marjanović, direktor „Lagatora“, jednu stariju osobu,

koja je nepokretna, zbrinuli su u Opštoj bolnici. Preko JP „Naš dom“ za sve njih obezbeđena su tri obroka a tokom dana obišli su ih i lekari.

- Sada smo smešteni u sobama, a inače živimo u radničkom naselju na Gradilištu. Kada je prelila reka Štira morali smo napustiti barake. Spasli su nas vatrogasci koji su nas izneli. Nas je devetoro, od toga petoro dece, troje školskog uzrasta. Ovde je smeštaj dobar ali nadamo se da će za koji dan voda da se povuče i da ćemo ići kući - kaže Dalibor Marković.

I porodica Radovanović iz Klubaca morala je da se evakuiše jer je voda poplavila i njihove kuće u Ulici Luneta Milovanovića.

- Tamo je katastrofa. Otac je išao da vidi stanje, ali voda je do pola kuće. Imamo šestoro dece, malu bebu od dva meseca, a kada smo evakuisani poneli smo sa sobom samo dva ćebeta i četri jastuka. Sami smo izašli kada je voda krenula u dvorište - priča Živko Radovanović.

Prema poslednjim informacijama iz kriznog štaba, protok Drine je u blagoj stagnaciji i ne raste, pa se ne očekuju dramatičnije situacije ukoliko ne padne jača kiša.

blic

Pogledajte još