fbpx

BESNE OLUJE U EVROPI: Poplave u Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj

U Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj besne oluje, a veliku oblast na jugu Poljske, severoistoku Češke i istoku Slovačke zahvatile su od juče i poplave.

U Poljskoj je olujno nevreme sa kišom odnelo i prve žrtve, pošto je juče na jednu prolaznicu u Varšavi vetar na ulici oborio veliku granu i žena je poginula na mestu.

Preko 61.000 Poljaka ostalo je bez struje zbog havarija električne mreže, a vatrogasna straža imala je tokom poslednja 24 časa više od 2.000 intervencija uklanjanja posledica olujnog nevremena i pomaganja u jačanju nasipa nabujalih tokova.

Vodostaj je prešao normalne granice na više od 50 mesta na jugu poljske, a na 30 mesta je proglašena uzbuna zbog poplava, saopštio je jutros Centar za bezbednost pri poljskoj vladi.

- Nadam se da ćemo izbeći crni scenario kao iz 2010. godine ukoliko ne bude više intenzivnih i dugotrajnih padavina – kazao je jutros novinarima premijer Donald Tusk.

Lokalne poplave i olujno nevreme zahvatile su severoistok Češke a najkritičnije je u pograničju prema Poljskoj, gde su vatrogasci u gradu Češki Tješin na samoj granici ubrzano postavljali džakove sa peskom da zadrže nabujalu reku Olše.

Na toj reci proglašen je najviši stepen opasnosti od poplava a na sedam mesta na rekama u tom delu zemlje vodostaj se približio poplavnom.

Voda je preplavila centralni trg u Ostravi na istoku Češke.

Olujni vetar muči i susedne Slovake a prema rečima ministra unutrašnjih poslova Roberta Kalinjaka najkritičnije je u Tatrama i njihovom podnožju na pritokama reke Vah.

Telegraf

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.