POTRESNA ISPOVEST: Ja sam kriv za smrt hrabrog vatrogasca!

Plakao sam i molio Boga da je živ! Ne mogu da opišem svoju zahvalnost tom hrabrom vatrogascu.

Još ne može da se smiri Ljubiša Urošević (42), radnik Livnice u Topoli, dok govori o vatrogascu Dejanu Lazareviću (42) koji je izgubio život spasavajući ga iz nabujale Jasenice.

Tog jutra, kao i obično, krenuo je biciklom na posao iz svog sela Gorovič prema Livnici u Topoli gde je zaposlen.

- Video sam da je potok nedaleko od moje kuće nabujao, ali nisam želeo da izostanem s posla. Porodica živi od moje plate - priča Urošević. - Izazvao sam tragediju. Moja loša procena ugrozila je i moj i život čoveka koji je nesebično krenuo da me izvuče iz vodene stihije.

Prvu spornu deonicu puta nekako je prošao, ali kada je stigao do mosta u Žabarima primetio je da je voda preplavila put. Pomislio je da je voda plitka, ali naišao je jedan talas koji ga je zajedno sa biciklom oborio.

- Uspeo sam nekako da se dočepam nekog drveta - govori kao da opet preživljava čitavu dramu. - Voda je iz sekunda u sekund rasla. Spopao me strah, već sam bio u ledenoj vodi do grla, noge nisam osećao. Peo sam se dalje, a istovremeno dozivao pomoć.

Pozive u pomoć čulo je nekoliko meštana susednog sela Žabari koje od Goroviča deli most koji je dobrim delom već bio poplavljen. Oni su pozvali u pomoć opštinski štab za vanredne situacije. Stigli su vatrogasci Dejan Lazarević i njegov kolega Marko Urošević.

- Stigli su do mene, hrabrili me da ne paničim, govorili da će sve biti u redu - priča Ljubiša. - Bili su vezani konpcem. Taman su krenuli da me izvlače kada je naišao žestok vodeni talas koji nas je poklopio.

Sećanje na dalja dešavanja su prilično nesigurna. Međutim, pojedine scene iz te akcije na podivljaloj i nabujaloj Jasenici pamtiće celog života.

- Video sam da ih je prekrila voda. Kao iz daljine čuo sam dozivanje da krenem, uhvatila me je panika, nisam mogao da se pomerim. Konopac je i dalje bio zategnut, ali nisam smeo da ga prihvatim - opisuje dramu Ljubiša.

Tek kasnije, kada ga je ekipa koja je pristigla u pomoć dvojici vatrogasaca izvukla na obalu, shvatio je i saznao šta se u međuvremenu dešavalo. Nažalost, uprkos pokušajima ljudi koji su bili na obali, hrabrog vatrogasca Dejana Lazarevića nisu uspeli da izvuku. Nestao je u talasima nabujale Jasenice.

- Eto, hteo je mene da spase, svoj život je založio za moj, nesebično i bez trunke razmišljanja. U depresiji sam, ne znam šta da kažem. Nemam još snage ni da odem i bar izrazim zahvalnost porodici tog hrabrog čoveka - vajka se Ljubiša Urošević.

Izgubljena je i poslednja nada članova Dejanove porodice da je ipak nekako uspeo da se spase. Na obali, zajedno sa vatrogasno-spasilačkim ekipama neprestano je bila i Dejanova supruga Dragana.

- Moram da budem tu. Tinja još tanka nada da je možda negde živ - rekla nam je ova hrabra žena nepun sat pre nego što je pronađeno telo njenog supruga.

Iza Dejana ostalo je dvoje dece, sin student i kćerka srednjoškolka.

Pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice i Gorske službe spasavanja u petakoko 15 sati u reci Jasenici, u ataru sela Gorovič kod Topole, pronašli su beživotno telo vatrogasca-spasioca Dejana Lazarevića (42). Telo je pronađeno oko 100 metara nizvodno od mesta gde je nestao.

Izvor: Novosti

Pogledajte još