Kompanije, gradovi, institucije i pojedinci pomažu najugroženijima

Knjaz Miloš je uputio dovoljnu količinu vode Aqua Viva i Knjaz Miloš, dok je Bambi donirao kamion plazma keksa, a Aroma market pelene i kašice za bebe.

Kompanija Imlek jutros je u centralnu apoteku KCS poslala između ostalog i pet tona mleka u prahu kao humanitarnu pomoć. Od pet tona mleka u prahu moze da se napravi 50.000 litara mleka neophodnih za sve ugrozene u velikim poplavama koje su zadesile Srbiju.

Rudarsko-topioničarski basen Bor obezbedio je pomoć ukupne vrednosti šest miliona dinara. Pomoć se sastoji od 1.000 ćebadi, 15.000 lanč-paketa, 50.000 litara vode i 14 čamaca predviđenih za po pet osoba. U pripravnosti su i tehnika i ljudstvo spremno da po potrebi odmah pruži pomoć prema planu i potrebama Štaba za vanredne situacije.

Privredna komora Beograda donirala je gradu Beogradu milion dinara za pomoć stanovništvu glavnog grada Srbije ugroženom poplavama.

Mesna industrija Topola pridružila se akciji pomoći ugroženima u poplavljenim područjima, obezbedivši za evakuisano stanovništvo proizvode iz svog programa.

IDEA i "Jana" donirale su 83.000 litara vode i pet tona voća građanima Obrenovca, Lazarevca, Trstenika, Svijajnca, Jagodine i Paraćina. Takođe, ove kompanije stavile su na raspolaganje Sektoru za vanredne situacije i kamione, u cilju pružanja neophodne pomoći ugroženim građanima.

Akciji doniranja gradu Beogradu priključili su se i Dis marketi (pomoć u vrednosti 2.000.000 RSD, u vidu robe koja je najpotrebnija po preporuci štabova za vanredne situacije), farmaceutska kompanija Farma nova, Unija pekara Srbije, špediterska kompanija Milšped, dok je Pošta Srbije stavila svoje automobile na raspolaganje.

Trgovinski lanac Metro keš end keri je, uz podršku MUP, uputio dva kamiona sa 10.000 boca flaširane vode i oko 7.000 konzervi hrane kao pomoć nastradalima od poplava u Srbiji.

Kompanija Telekom Srbija uplatila je pet miliona dinara na namenski račun Vlade Srbije za pomoć ugroženom stanovništvu, a obezbedila je i određenu količinu goriva za Centar za dijalizu u Lazarevcu.

NIS je pružio pomoć isporukom evrodizela opštini Kosjerić, bolnici u Lazarevcu za snabdevanje agregata zbog nestanka električne energije, Gorskoj službi spasavanja za spasavanje ugroženih u celoj zemlji, a predviđena je i isporuka goriva za spasavanje ljudi za opštine Ub, Koceljeva, Valjevo, Čačak i Obrenovac. NIS je formirao i rezervu goriva za potrebe Štaba za vanredne situacije opštine Mali Zvornik.

Kompanija Don Don u saradnji sa Unijom pekara organizuje dostavu hleba ugroženim područjima, koja će trajati dok traje vanredno stanje u zemlji.

Na zahtev Štaba za vanredne situacije u Beogradu, kompanija "Tigar" je u toku prošle noći isporučila dodatnih 600 pari čizama koje su već jutros dopremljene Štabu za vanredne situacije u Šapcu i apelovao na trgovce da ne podižu cene iz Tigrovog asortimana u prodavnicama.

Kompanija SBB i KKR, investicioni fond u čijem sastavu posluje ta telekomunikaciona kompanija, saopštili su da će donirati 25 miliona dinara za pomoć područjima zahvaćenim poplavama u Srbiji.

Srpski lanac pekara Hleb i kifle donirao je svoje proizvode građanima ugroženim poplavama u opštini Lazarevac. Isporuke će biti nastavljene i u narednim danima, sve dok se situacija u toj beogradskoj opštini ne stabilizuje."Hleb i kifle" neće gasiti peći, već će punom parom nastaviti da isporučuje hleb za poplavama pogođene građane Lazarevca", navodi se u saopštenju ove pekare.

Javno preduzeće PTT Srbije saopštilo je da neće naplaćivati proviziju za uplate na račune za prikupljanje novca za rešavanje problema nastalih zbog poplava koje su pogodile Beograd i celu Srbiju. Kako se navodi u saopštenju, pošte će primati bez naplate provizije uplate na Beograd na račun 840-744141843-14 sa pozivom na broj 39-501-04 (obavezan model 97), a za Srbiju na račun 840-3546721-89 (poziv na broj nije obavezan).

Stigle su prve količine adaptiranog mleka za bebe, Bebelak i Impamil, od kompanije Kibid, a Keprom i Lili su dostavili pelene.

Energoprojekt je obezbedio smeštajne kapacitete za spasilačke jedinice iz inostranstva uz apel svim firmama koje su u mogućnosti, da pomognu.

Apatinska pivara donirala je pet miliona dinara za pomoć građanima ugroženim poplavama u Beogradu. Novac će biti usmeren najugroženijim opštinama kojima je pomoć najneophodnija.

Srpski poslovni klub "Privrednik", koji okuplja predstavnike vodećih kompanija u Srbiji, pokrenuo je humanitarnu akciju sakupljanja novčanih sredstava za pomoć najugroženijim sugrađanima. Sva prikupljena novčana sredstva biće uplaćena na namenski račun Vlade Srbije za otklanjanje posledica vanrednih okolnosti usled poplave i pomoć sugrađanima.

Kompanija Mecator-S, u čijem sastavu posluje trgovinski brend Roda, uputila je humanitarnu pomoć najugroženijem stanovništvu u vrednosti od 2,3 miliona dinara u vodi, konzerviranoj hrani, pelenama i odeći.

Rudarsko-metalurški kombinat Trepča kao prvu pomoć u vanrednoj situaciji uplatiće milion dinara za otklanjanje štete. Kombinat Trepča stavlja na raspolaganje državnim organima Srbije zaduženim za spasavanje i otklanjanje šteta tim od 50 ljudi, a po potrebi i više, koji će činiti deo rudarskečete za spasavanje i radnici, koji za te potrebe mogu najefikasnije da se uključe.

Kamion pomoći (8 tona proizvoda - vrednost 3 044 264 din) Industrije mesa Matijević doo Novi Sad jutros je upućen u Beograd.

Grupa Univerexport poslala je šleper pomoći za stanovništvo najugroženije poplavama u Srbiji.Tokom današnjeg dana još jedno vozilo pomoći biće poslato u krizna područja, a revizorsko-konsultantska kompanija Dilojt (Deloitte) uplatila je milion dinara na namenski račun Vlade Srbije za pomoć područjima zahvaćenim poplavama u Srbiji.

Kompanija Delez Srbija (Delhaize Serbia) pripremila je oko osam tona hrane i vode za pomoć stanovništvu poplavom ugroženih delova Srbije. Predstavnici kompanije kažu da su u stalnoj komunikaciji sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije, kojima posredstvom svojih Tempo Centara i Maxi supermarketa donira robu prema njihovoj evidenciji potreba.

KATASTROFA U SRBIJI UJEDINILA KLUBOVE, NAVIJAČE I SPORTISTE

Srpski teniser Janko Tipsarević je izjavio je su on, Novak Đoković, Viktor Troicki i Nenad Zimonjić napravili malu donaciju koja će, nadaju se, pomoći ugroženim ljudima. Pritom je apelovao svim navijačima i sportistima u zemlji i inostranstvu da pomognu koliko mogu, pre svega finansijski.

Predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević, ujedno i vođa navijača Dejvis kup reprezentacije Srbije, najavio je da će ta organizacija predložiti ministru privrede Dušanu Vujoviću da svi zaposleni i poslodavci finansijski pomognu ugroženima.

Fudbaleri i članovi stručnih štabova, kao i rukovodstva i veterani Crvene zvezde i OFK Beograda jutros su se uključili u akciju postavljanja bedema na obali Save na Novom Beogradu i u Surčinu.

Apel za pomoć uputili su i fudbalski klubovi Partizan i Rad, dok je košarkaški klub Crvena zvezda otvorio vrata hale u Železniku kako bi se zbrinuli ugroženi ljudi.

U akciju su se uključili i navijači Crvene zvezde i Partizana, koji su u petak uveče otputovali u Šabac kako bi pomogli u odbrani nasipa na Savi.

Bivši kapiten fudbalske Dejan Stanković je danas razgovarao sa ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem i finaliziraju se detalji o humanitarnoj pomoći koju će nova fondacija "Dejan Stanković za Srbiju" u narednim danima dopremiti ugroženom stanovništvu Srbije. Fondacija će okupiti srpske sportiste iz zemlje i inostranstva koji žele da pomognu, a sredstva koja se prikupe biće namenjena za kupovinu namirnica, odeće i lekova, kao i za sanaciju nakon završetka tragičnih nepogoda koje su zadesile Srbiju.

I BEOGRADSKA FILHARMONIJA, SPC, GRADOVI I OPŠTINE POMAŽU

Fondacija Beogradske filharmonije izdvojila je novčanu pomoć stanovništvu ugroženom poplavama. Ciklus "Na visokim potpeticama" sinoć je zatvorila legenda američke klasične muzičke scene Žizel Ben-Dor, koja se odrekla celokupnog prihoda od prodaje diskova. Akciji su se priključili i pretplatnici Filharmonije, donirajući priloge posle koncerta.

Opština Pirot uputila je danas kontigent pomoći najugroženijim područjima Srbije. Pomoć se sastoji u pijaćoj vodi, hrani i sredstvima za higijenu. Juče 18 časova u Beograd je poslato 1.000 litara flaširane vode, 200 litara mleka, konzervirana hrana, hrana za bebe, sredstva za higijenu.

Opština Vlasotince uputiće pomoć ugroženim područjima u vrednosti od million dinara, odlučili su sinoć na zajedničkoj sednici članovi članovi Opštinskog veća i Opštinskog štaba za vanredne situacije.

Opština Nova Varoš sakupila je pomoć u stvarima vrednosti više od 2 miliona dinara za stanovnike najugroženijih mesta u Srbiji. Opština je iz svog budžeta izdvojila milion dinara, a milion dinara donirali su privrednici iz Nove Varoši.

Grad Novi Pazar doneo je odluku da pomogne tri najugroženije opštine na teritoriji Srbije - Koceljevo, Ub i Osečinu sa po 200.000 dinara pomognemo ove tri opštine.

Crveni krast Kragujevca prikupio je više od deset tona pomoći, izjavila je portparol te humanitarne organizacije Marica Patrnogić.

Ekipa iz Kajak-kanu kluba Gusar iz Niša nalazi se u Obrenovcu kao stručni tim za vožnju velikih gumenih čamaca u akciji spasavanja ugroženog stanovništva. U petak uveče u Obrenovac su stigli Dušan Stoiljković (prvak Srbije u kategoriji K 1), Milan Đorđević, Zoran Jevtić i Nenad Serafimović. Oni su poneli svoje kajake jer mogu da priđu mestima gde možda drugi ne mogu,a stručni su u veslanju većih gumenih čamaca, kažu u klubu.

Srpska pravoslavna crkva će kao prvu pomoć najugroženijima u poplavljenim područjima izdvojiti 10 miliona dinara i osnovaće specijalni fond za učešće u saniranju posledica izazvanih velikim nepogodama rekao u Patrijaršiji vladika bački Irinej.

POZNATI DALI DOPRINOS

Večeras je na Beogradski sajam stiglo dva kamiona humanitarne pomoći iz Beča, koju je donirao Toni Bijelić, suprug folk pevačice Dragane Mirković.

Željko i Jovana Joksimović danas su donirali kamion flaširane vode za piće za ugrožene građane Srbije.

Večeras je na Beogradski sajam stiglo dva kamiona humanitarne pomoći iz Beča, koju je donirao Toni Bijelić, suprug folk pevačice Dragane Mirković. - See more at: /pocetna/aktuelno/aktuelno/Suprug-Dragane-Mirkovic-donirao-dva-kamiona-humanitarne-pomoci.a-235476.860.html#sthash.XKMPLgLw.dpuf
Večeras je na Beogradski sajam stiglo dva kamiona humanitarne pomoći iz Beča, koju je donirao Toni Bijelić, suprug folk pevačice Dragane Mirković. - See more at: /pocetna/aktuelno/aktuelno/Suprug-Dragane-Mirkovic-donirao-dva-kamiona-humanitarne-pomoci.a-235476.860.html#sthash.XKMPLgLw.dpuf

Zvezde „Granda“ Darko Lazić, Ana Sević, Milan Mitrović i Milica Pavlović su kupovali pelene, a sinoć su u akciji bili i Slobodan Vasić, Aleksandra Prijović i Ljubomir Ljuba Perućica. Skupili su 90.000 dinara i kupili namirnice za ugrožene.

Pomoć ne prestaje da stiže sa svih strana, tako da se izvinjavamo onima koji nisu pomenuti u ovom tekstu, a svakako zaslužuju svaku pohvalu. Sva pomoć koja pristigne je od velike važnosti za najugroženije u poplavama, tako da apelujemo i dalje na sve one koji mogu da pruže pomoć, a onima koji su već pomogli i nastavljaju pomažu zahvaljujemo na tome.

Izvor: Nadlanu, B92, Novi magazin, Plusonline, Južne vesti, Digitalnooko, RTS, Južne vesti

Pogledajte još