Vanredno stanje u Hrvatskoj, Sava probija nasipe!

Iako je nivo Save kod Slavonskog Šamca u opadanju, a kod Županje već satima stagnira, stanje na nasipima u tom delu Posavine i dalje je kritično, izjavio je župan vukovarsko-sremski Božo Galić.

Reke su se izlile iz korita i poplavile brojne kuće, a najkritičnije je u okolini Požege, Županje i u Slavonskom Brodu, a hrvatski premijer Zoran Milanović obilazi najugroženija područja.

Voda je u subotu uveče došla do Gunje, gde je započela evakuacija, kako se procenjuje oko 3000 osoba s tog područja, javila je agencija Hina.

Iako je nivo Save kod Slavonskog Šamca u opadanju, a kod Županje već satima stagnira, stanje na nasipima u tom delu Posavine i dalje je kritično, izjavio je sinoć župan vukovarsko-sremski Božo Galić, posle sednice županijskog Štaba za zaštitu i spašavanje.

Galić nije mogao da potvrdi kakva je situacija na području Račinovaca i Rajevog Sela, gde je po podne voda probila nasip i traga se za dve osobe nestale u bujicama Save, a o čemu je u subotu neslužbeno saopšteno iz Štaba, navela je Hina.

Na terenu je angažovano nekoliko hiljada raznih službi, hrvatske vojske kao i samih građana koji nesebično pomažu u odbrani od mogućih poplava.

Prema načelniku Glavnog štaba Oružanih snaga Hrvatske, Drage Lovrića, u županjskoj Posavini angažirano je 500 pripadnika hrvatske vojske, a ministar odbrane Ante Kotromanović odobrio je angažman 1.000 vojnika.

"Ako bude trebalo pet hiljada, angažovaćemo i pet hiljada vojnika
" – kazao je Lovrić, dodavši kako će Hrvatska vojska u nedelju početi sa izvlačenjem stoke koja je ostala na poplavljenim područjima, prenela je hrvatska agencija.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još