VUČIĆ: Sava nam je najveća opasnost, u toku evakuacija Sremske Rače!

Prema njegovim rečima, Sava nam predstavlja najveću opasnost. U toku je evakuacija Sremske Rače.

Vučić je zahvalio vladama zemalja Evropske unije, Amerike, Belorusije i Turske koje su Srbiji uputile značajnu pomoć u borbi protiv katastrofalnih poplava koje traju već danima.

- Veliki problem i najveća verovatno šteta je u Kolubari. To su, kako procenjujemo, mininalno 100 miliona evra. Kad sam govorio o odbrani TENTA, samo gašenje generatora bi nas koštalo oko 500-600 miliona evra. Zahvaljujući slovenačkim pumpama i angažmanu svih naših ljudi uspeli samo da odbranimo TENT. Danas su nam mašine u Tamnavi pod vodom, trebalo bi ih obezbediti od krađa - rekao je Vučić.

Na sednici Štaba za vanredne situacije saopšten je i prvi crni bilans žrtava katastrofalnih poplava u Srbiji.

On je dodao da smo, zahvaljujući pomoći Republike Srpske i Crne Gore, kupovali struju po niskoj ceni, za 35 evra:
- Za to vreme neki naši domaći trgovci nudili su nam struju po 80 evra po kilovatu, i Vlada Srbije će pronaći način da odgovori na takav njihov postupak.

Premijer Vučić tražio od ministra policije Nebojše Stefanovića da obezbedi od pljački i krađa Obrenovac i Ub, i rekao da su u Ubu ukradene školske table i stolice.

On je zatražio da što pre budu angažovani radnici koji će popraviti mašine u Kolubari, kako bi mogao da bude dopremljen ugalj do TENT-a kad se voda povuče.

- Moram da zahvalim i onima koji su nas kritikovali, gospodinu Jovanoviću i gospodinu Đilasu, koji je odneo značajnu pomoć u pelenama i hrani u centre za evakuaciju. Do sada su 133 kompanije dale novac i pomoć i podršku u lekovima, sanitetskom materijalu, hrani i ćebadima. To nam je najpotrebnije: sredstva za dezinfekciju, konzervirana hrana, hrana za bebe, mleko u prahu, kao i lekovi za dijebetes, astmu, krvni pritisak - apelovao je premijer.

On je, takođe, od svih ministara tražio da spreče sve moguće zloupotrebe donacija koje su stizale prethodnih dana i koje stižu kako od građana Srbije, tako i od privrednika i iz inostranstva.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.