Fudbalske utakmice odložene do prestanka vanredne situacije

NASTAVAK fudbalskih takmičenja u Srbiji zavisi isključivo od smirivanja dramatične situacije koju je u Srbiji stvorila nezapamćena katastrofa. Borba za život građana i spas područja ugroženih poplavama udaljila je sport na margine, što je juče potvrdio i Izvršni odbor Zajednice superligaša. Kada će biti održana završnica sezone zavisi isključivo od trajanja vanredne situacije u zemlji.

"Zbog trajanja vanredne situacije i dalje ostaje na snazi odluka direktora Superlige o odlaganju odigravanja utakmica do prestanka vanrednih okolnosti. U skladu s navedenim, razmatran je predlog mogućih mera, a nastaviće se s praćenjem i postupanjem u skladu sa razvojem situacije", navodi se u saopštenju sa telefonske sednice IO Zajednice superligaša.

Organizacija nadležna za takmičenje elitnog ranga srpskog fudbala ovlastila je direktora Superlige Vladimira Bulatovića da termin odigravanja utakmica 29. kola zakaže 48 sati po okončanju vanredne situacije, a 30. kolo biće odigrano tri dana kasnije.

- Odluka o suspenziji takmičenja ostaje na snazi dokle god bude trajalo vanredno stanje u Srbiji. Ružno je i suvišno govoriti o nastavku sportskih takmičenja dok se ljudi još bore za goli život - istakao je Bulatović.

Odluke donete za Superligu važe i za niže fudbalske rangove, gde ima i terena koji su potpuno potopljeni, kao što je slučaj sa stadionima Radničkog iz Obrenovca, čačanskog Borca (na slici), Sloge iz Petrovca na Mlavi...

Iako je bilo predloga (iz Radničkog 1923) da se prvenstvo okonča prema sadašnjem poretku, a Superliga proširi na 18 klubova, takav epilog je malo verovatan. Vremena za odigravanje preostala dva kola ima sasvim dovoljno, s obzirom na to da je FSS u obavezi da do 31. maja pošalje u UEFA konačnu listu klubova koji će učestvovati u evropskim takmičenjima. Utakmice baraža moguće je odigrati i posle tog datuma, tako da rasplet u Superligi zavisi od toga da li će se tokom narednih deset dana smiriti teška situacija u zemlji i stvoriti uslovi za odigravanje utakmica.

URGENTNO TRI MILIONA
IO Zajednice superligaša doneo je i odluku da kao urgentnu pomoć ugroženima uplati iznos od tri miliona dinara, dok će o daljoj pomoći biti naknadno odlučeno. Još jednom je upućen i apel svim klubovima da u skladu sa mogućnostima sve resurse stave u funkciju pomoći ugroženim građanima i područjima.

Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još