Podržimo ih: Počela samoorganizovana akcija spasavanja životinja

Ovakve akcije, ukoliko nisu organizovane i nemaju logističku podršku nadležnih službi, mogu rezultirati novim nesrećama i komplikacijama, upozoravaju iz organizacija.
Stoga su udruženja Feniks, Nada za životinje – Riska i LINK ponovo uputila apel načelniku Sektora za vanredne situacije MUP Predragu Mariću, ministarki poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežani Bogosavljević Bošković i ministru odbrane Bratislavu Gašiću, sa molbom za hitnim preduzimanjem mera. Udruženja su apelovala da se hitno razmotri mogućnost da se uz minimalnu logistiku koju državna uprava može da obebedi i koordinaciju sa stručnim službama, tamo gde je to moguće, krene i sa organizovanim izvlačenjem životinja, pored pomoći i izvlačenja ljudi.

(old_image)

Veliki broj građana sa ugroženih područja je pokušavao da sa sobom povede i svoje kućne ljubimce, što nije bilo moguće, zbog prioriteta spasavanja. Neki od njih su usled toga odbili da napuste ugrožena područja. Takođe, u toku je i potraga za preživelim konjima. Spasavanje života životinja će prevenirati probleme koji će kasnije nastupiti ukoliko budemo imali veliki broj leševa životinjskog porekla na poplavljenim područjima. Konkretno, za početak mislimo na područje Obrenovca koje je pretrpelo veliku devastaciju, navodi se u saopštenju.
Udruženja su spremna da učestvuju u koordinaciji aktivnosti, a mnogobrojni sugrađani su ponudili pomoć oko privremenog smeštaja za ljubimce dok su njihovi vlasnici u prihvatnim centrima.

Kontakt osobe:
Milica Ranković, udruženje Feniks, 064 253 7115
Milja Krivokuća, Nada za životinje – Riska, 062 206 758

Izvor: zivotinje.rs

Pogledajte još