Plivanje za duži život

Ko redovno pliva biće fit i duže će živeti. Koja još pozitivna dejstva ima plivanje, otkriva bečki profesor Hademar Bankhofer.

U principu važi da kada se pliva zabave radi i bez iscrpljivanja pospešuje se ukupna aparatura pokreta. Pre svega kada se pliva leđno, raduju se diskusi.

Ali plivanje trenira i srce i krvotok. Pošto hladna voda pruža otpor, moraju da se uposle svi mišići da bismo mogli da se krećemo.

Pokretima prilikom plivanja se jača i celo telo jer se skoro svi mišići jačaju i izgrađuju. Ovo je posebno važno za sve ljude koji imaju slabu leđnu muskulaturu i samim tim bolove u krstima. Tempo u vodi jača najpre ručne, ramene i leđne mišiće.

Za sve koji imaju probleme sa leđima i kičmom su posebno smisleni kraul, delfin i leđno plivanje. Pri prsnom plivanju mora da se pazi da se držanjem glave ne preoptereti vratni deo kičme.

Plivanje je i idealan sport za razgradnju stresa. Psihoterapeuti potvrđuju da su ljudi koji redovno plivaju pretežno dobrog raspoloženja, sigurni u sebe, deluju vitalno i retko se žale zbog lumbaga ili bolova u krstima. 

(Compress)
BEČ, 26. avgusta 2009.

Pogledajte još