MARIĆ: Spremna tri scenarija za Šabac

BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE

U ovom trenutku za Srbiju je najvažnija borba za Šabac, u tom pravcu se upućuje sva pomoć iz inostranstva i timovi koji su stigli iz 17 zemalja, izjavio je danas načelnik sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Predrag Marić i dodao da su pripremljena tri scenarija za reagovanje.

"U slučaju najgoreg scenarija, tamo je ceo sremski potez potencijalno ugrožen", rekao je on za televiziju B92 i najavio da se “taj talas vode iz Hrvatske očekuje najverovatnije u sredu”.


BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE

“Danas je zbog toga u Šidu ministar (unutrašnjih poslova) Stefanović“
, izjavio je Marić, koji je podsetio da borba za Šabac traje već nekoliko dana.

Navodeći da imamo tri scenarija za reagovanje, u zavisnosti od količine vode koja će doći iz Hrvatske, on je objasnio da “prvi ne bi podrazumevao evakuaciju većeg broja sela”, dok drugi “podrazumeva evakuaciju i Šida, i Bosuta i čitavog niza manjih mesta”.

Uvek računamo na najcrnji scenario, a to je treći kojim se predviđa “da poplavni talas bude takve jačine da ugrozi i Sremsku Mitrovicu“, rekao je Marić.

On je dodao da je druga kritična tačka na koju se sada koncentrišu ekipe za evakuaciju “veliko pokretanje klizišta u Malom Zvorniku”, koje je počelo u toku noći. “Praktično je planina počela da klizi ka Drini, uz potencijalnu mogućnost da se napravi prirodna ustava koja bi Drinu skrenula prema Malom Zvorniku i dovela do njegovog plavljenja”.

Upozoravajući da se u Srbiji “pokrenulo na stotine klizišta”, on je podsetio da je premijer Vučić dao nalog da se danas sastane Komisija za sanaciju šteta od klizišta koja će da razmotri koja od njih će moći da se saniraju.

BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE

Kao jako dobru vest Marić je naveo da je elektroenergetski sistem u zemlji očuvan i dodao da u ovom trenutku ne očekuje ništa što bi ga ugrozilo. Na pitanje da prokomentariše tvrdnje da je Krupanj bio zaboravljen pet dana, Marić je rekao da to mora žestoko da demantuje.

"Niko nikog nije zaboravio", istakao je on i dodao da fizički nije bilo moguće da ekipe stignu ranije u taj grad, koji su prekjuče zatekle u stanju “kao posle ratnog razaranja”. Od tada se radi na tome da sva neophodna pomoć stigne do stanovništva.

Većim mestima potrebna veća pomoć, ali niko nije zaboravljen, ponovio je Marić i dodao da “imamo kapacitet da sve uradimo kako treba”, ali da je posebno važno da građani slušaju preporuke i apele državnih organa, a ne glasine i poluistine koje stvaraju nepoverenje.

Govoreći o vrhu poplavnog talasa koji se približava Beogradu, Marić je istakao da je ubeđen da je grad uradio sve što je trebalo i da nema opasnosti, pa ni potrebe da građani prave zalihe hrane i vode u kući.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.