Sutra sahrana Dobrice Ćosića

Književnik i prvi predsednik Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Dobrica Ćosić preminuo je juče u svom domu u Beogradu u 93. godini.

Ćosić je bio predsednik SRJ od 1992. do 1993. godine. U mladosti je bio komunista i u Drugom svetskom ratu borio se u redovima partizana, ali od 1966. počinje da se suprotstavlja politici Josipa Broza Tita.

Bio je kritikovan kao predvodnik i ideolog srpskog nacionalističkog pokreta i pristalica Slobodana Miloševića, dok je prema mišljenjima drugih bio autentični i prvi lider opozicije u Srbiji.

I kritičari i poštovaoci proglašavali su ga za "oca nacije", a dok su jedni u njemu videli poslednjeg zaštitnika nacionalne svesti, drugi su mu pripisivali odgovornost za širenje nacionalizma.

Njegov književni opus inspirisan je Prvim i Drugim svetskim ratom i istorijskim temama, a dela su mu takođe bila osporavana i predmet oštre kritike, dok su ga istovremeno mnogi smatrali najvećim živim srpskim piscem.

Chosić je prvi dobitnik Ninove nagrade 1954. godine za roman "Koreni", a drugi put to priznanje dobio je 1961. za trilogiju "Deobe".

Prvi roman "Daleko je sunce" napisao je 1951. godine, a kasnije je objavio i romane "Koreni", "Deobe", "Vreme smrti", "Vernik", "Grešnik", "Otpadnik", "Vreme vlasti" i druga dela.

studiob

Pogledajte još