EU: Srbiji pola milijarde evra pomoći!

Reč je o fondu koji je ustanovljen prošle decenije - nakon teških poplava u centralnoj Evropi, a uslov je da šteta od poplava prelazi 0,64 odsto bruto društvenog dohotka pogođene zemlja.

"Pored toga, komesar za proširenje Šefan File traži način da se izdvoje i dodatna sredstva iz pretpristupnih (IPA) fondova", dodala je Georgijeva.

Za Bosnu i Hercegovinu, koja nema status kandidata, pristup fondovima je komplikovaniji, rekla je Georgijeva.

Ističe da je Unija reagovala čim su primljeni zahtevi iz Srbije i BiH i dodala da su odmah upućene pumpe visokog kapaciteta, helikopteri i čamci, a u međuvremenu je upućeno ukupno 450 volontera iz zemalja članica EU.

"To je više nego što su Srbija i BiH tražile, ali povećali smo pomoć zbog dramatične situacije", istakla je evropska komesarka.

Georgijeva je rekla da je razgovarala telefonom sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi se informisala o tekućoj situaciji.

"U danima i nedeljama koje dolaze moraćemo da se nosimo sa novim rizicima, kao što je zagađena voda, a najavljeno otopljavanje povećava opasnost od poplava", istakla je ona.

Georgijeva je ukazala na to da Srbija, osim na pomoć iz IPA i fondova solidarnosti EU, može da računa i na bilateralnu pomoć zemalja članica.

Kurc traži "veliki doprinos" EU

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc zatražio je, uoči sastanak šefova diplomatija u Briselu, da EU da "svoj veliki doprinos" obnovi poplavom pogođenih zemalja Zapadnog Balkana.

Pored Austrije za pomoć EU pogođenim zemljama zalaže se i Hrvatska, koja je i sama suočena sa problemima poplava.

"Tamo se događa stravična drama", opisao je Kurc, koji je, kako je ukazao, u kontaktu sa kolegama i premijerima Srbije i Bosne.

"Razaranja su dramatična. Potrebna je sada hitna pomoć u spasavanju ljudskih života. Takođe, potrebno je dalje boriti se akutno protiv poplava", naglasio je šef austrijske diplomatije.

Kurc je dodao da će i posle biti potrebna podrška, posebno u obnovi infrastrukture, ističući da Austrija već sada bilateralno pomaže.

Na pitanje novinara o prijateljskom stavu Srbije prema Rusiji u vezi sa ukrajinskom krizom, Kurc je poručio da "definitivno sada nije trenutak da se razgovara o zahtevu prilagođavanja srpskog stava liniji EU".

"Zajednička spoljna politika je važna i treba o njoj diskutovati, ali sada moramo da pomažemo u vezi sa ovom elementarnom nepogodom", objasnio je šef austrijske diplomatije.

Izvor: RTS

Pogledajte još