Antić: Kritično u Termoelektrani "Morava"

On je nakon sastanka sa rukovodstvom TE "Morava" rekao da će razgovarati sa Rembasom kako bi se odatle "pojačala dostava uglja", a sa Železnicama Srbije dogovoriti hitne mere za osposobljavanje pruge za prevoz tog energenta.

"Mi smo na kratkom sastanku ocenili da je situacija stabilna ali i da je kritična, i da treba nastaviti sa praćenjem stanja iz minuta u minut", rekao je Antić.

Ministar je istakao da ta elektrana, koja radi u sklopu TE "Nikola Tesla", ima strateški značaj za očuvanje elektroenergetskog sistema zemlje zbog svoje pozicije u centralnoj Srbiji.

Kako je kazao, Ministarstvo energetike će zajedno sa Elektroprivredom Srbije (EPS) TENT-om i rukovodstvom TE "Morava" definisati mere koje treba da obezbede njen nesmetani rad.

Antić je ocenio da se na prvi pogled vidi da je "Morava" "u svakom smislu odlično organizovana elektrana" i da se vidi da firmu vodi "snažna ženska ruka".

Direktorka TE Morava Marija Stevanović kazala je da je jutros u devet sati Velika Morava dostigla nivo od 737 centimetara, ali da je počela da opada i sada iznosi oko 720 centimetara.

Direktor EPS-a Aleksandar Obradović zahvalio se Stevanovićevoj što je, kako je naveo, stavila bezbednost koleginica i kolega na prvo mesto i dodao da su radnici TE "Morava" održali stabilnost sistema u "nenormalnim uslovima", kao i da su i na druge načine pomagali građanima dok krizni štab nije preuzeo brigu o stanovništvu.

Ministar energetike upozorio je danas da će TE Nikola Tesla biti u opasnosti ako se pomešaju vode iz Kolubare, koje su se izlile u Obrenovac, sa vodama Save.

Beta

Pogledajte još