MOGUĆA OPASNOST: Bujice donose mine i do Srbije?

0

Bujice iz Bosne i Hrvatske mogle bi sa sobom u Srbiju da donesu i mine sa minskih polja ostalih iz poslednjih ratova. U Centru za razminiranje ističu, međutim, da nema mesta panici i da se stanje redovno prati i analizira.

“Nijedna mina još nije uočena. Mogle bi da dođu do Srbije, ali ne do Đerdapa, kako su neki mediji objavili. Trenutno sa kolegama iz Hravtske i Bosne i Hercegovine analiziramo situaciju. Prati se gde je sve minirano, kakve su tehničke karaktersitike mina, koja je brzina vode, i na osnovu tih parametara se radi procena dokle mogu da dođu“, rekao je za “Blic” direktor Centra za razminiranje Branislav Jovanović.

On dodaje da se ne može govoriti ni o tačnom broju mina koje bi mogle da završe u rečnim tokovima, ali ističe da je njihov broj znatno manji od onog koji se još nalazi na nerazminiranim poljima u Hrvatskoj i Bosni.

“Ukoliko se neka mina pojavi, odmah se obeležava to područje i obaveštavaju se nadležni organi”,
kaže Jovanović.

On dodaje i da Centar posebno prati situaciju u opštinama Bujanovac i Preševo, gde ima neeksplodiranih mina i bombi još od 1999. i gde je kiša spirala zemlju, te da kontrolišu i šta se dešava u Paraćinu, gde još ima municije zaostale posle eksplozije vojnog skladišta.

“Nema naznaka da se bilo šta promenilo. Sve minirane oblasti su obeležene”
, kaže Jovanović.

Izvor: Blic

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.