fbpx

Pomoć Svetske banke uz dogovor sa Vladom

Prvi čovek Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen rekao je da je ta međunarodna organizacija počela da aktivira instrumente za pomoć, odmah nakon što su videli razmere nesreće koja je pogodila Srbiju.

"Odmah kada smo za vikend videli opseg nesreće koja je zadesila Srbiju počeli smo da aktiviramo instrumente koji su nam na raspolaganju za pomoć zemljama koje se oporavljaju od katastrofa. Mi, naravno, nismo humanitarna agencija, to je zaduženje Ujedinjenih nacija", rekao je Verheijen, gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ističe da je Svetska banka, ipak, odmah aktivirala grantove, odnosno bespovratnu pomoć, kako bi Srbija mogla da proceni štetu u energetici, vodoprivredi, infrastukturi.

Svetska banka raspolaže hitnim instrumentima, odnosno daje kredite za oporavak od vanrednih situacija i oni se mogu koristiti za razne namene. Četrdeset odsto od odobrenih sredstava koristiće se za već utrošena sredstva, a šezdeset odsto za oporavak, rekao je Verheijen.

Prvi čovek Svetske banke je rekao da je prethodno već izdvojeno 500 miliona dolara za Srbiju, ali da je deo tih sredstava već predviđen za određene namene. Međutim, Verheijen napominje da ta sredstva uz dogovor sa vladom mogu da se prenamenuju za druge programe.

Verheijen ističe da će u razgovoru sa ministrima finansija i privrede definisati spisak za šta je pomoć neophodna, nakon čega će se odrediti novčana suma koja će biti odobrena Srbiji.

"Bespovratna pomoć je ograničena, jer mi smo organizacija koja daje koncesione kredite, u ovom slučaju Srbija dobija kredite pod veoma povoljnim uslovima. Grantovi su ograničeni na nekoliko stotina hiljada dolara i to je za brze potrebe u smislu kredita za hitni oporavak", rekao je Verheijen.

rts

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.