VAŽNO: Ne jesti povrće i ostale namirnice iz poplavljenih područja!

Po preporuci Instituta za javno zdravlje, sve poljoprivredne kulture koje su bile u kontaktu sa vodom iz poplavnog talasa, kao i poljoprivredni proizvodi uskladištene u ambarima, ne treba koristiti za ishranu jer postoji mogućnost da su bakteriološki i hemijski zagađeni.

Sve namirnice koje su došle u kontakt sa vodom iz poplavnog talasa - poplavljeni frižideri, zamrzivači, ostave, kako je preporučeno, ne treba koristiti za ishranu.

Institut za javno zdravlje preporučio je i da se za ishranu ne koriste lako kvarljive hranljive namirnice poput mesa, mleka i jaja, svežeg voća i povrća, već konzervirane namirnice, suvo voće i konditorski proizvodi.

Savet je da se sve životne namirnice koje bi mogle da dođu u kontakt sa vlagom drže u staklenim i metalnim dobro zatvorenim posudama.

Neophodna je striktna higijena ruku, posebno pri pripremi i konzumiranju hrane, a u slučaju pojave simptoma kao što su mučnina, povraćanje, dijareja i povišena temperatura, građani obavezno treba da se jave lekaru.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je preko Uprave za zaštitu bilja i fitosanitarne inspekcije uspostavilo lanac obaveštavanja sa lokalnim kriznim štabovima u poplavljenim područjima i dalo nalog za obavljanje kontrola i sprovođenje potrebnih fitosanitarnih mera.

Izvor: rtv.rs

Pogledajte još