Do sada evakuisane 30.873 osobe!

Na teritoriji Republike Srbije sa područja ugroženih poplavama do sada su evakuisane 30.873 osobe, od čega je sa područja Obrenovca evakuisano 13.603 ljudi, a najteža situacija je u Obrenovcu, Krupnju, Sremskoj Rači i Jameni, navodi se u izveštaju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Kroz prihvatne centre iz opštine Obrenovac prošlo je preko 10.000 ljudi, od čega se jedan broj evakuisanih posle evidencije smestio kod rodbine, a evakuacija i dostava hrane i vode i dalje je u toku.

Helikopterska jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova, koja je imala preko pet sati naleta, prevezla je više od tonu i po hrane za bebe i odrasle, dostavila je potrebne lekove i evakuisala stanovništvo iz Zabrežja.

Pripadnici Vojske Srbije, prema saopštenju, evakuisali su 1.251 osobu sa teritorije Obrenovca, od toga 71 vazdušnim putem.

Kada je reč o Kostolcu nijedan objekat kopova i elektrana u termoelektrani Kostolac i Teko „B“ Drmno nije poplavljen, a vodostaj Mlave je u blagom opadanju.

Trenutno se obavlja prepumpavanje vode sa tri velike pumpe iz elektraninog postrojenja. Pored tih pumpi, razlivenu vodu u glavno utvrđeno korito reke, takođe u okolini elektrane TEKO B Drmno prepumpavaju pumpe koje su dobijene kao pomoć iz Francuske i Češke. Takođe, ojačavaju se postojeći i izgrađuju novi zaštitni nasipi koji imaju svrhu da vode preusmere dalje od Kopova i Elektrana Drmno.

Na predlog komandanta Republičkog štaba za vanredne situacije, na području Sremske Mitrovice preventivno su evakusani meštani iz Višnjićeva i Morovića u prihvatni centar u Rumi.

Odbrambeni nasipi u reonu Čevrntija, Drenovac, Silos za sada je stabilno, navodi se u saopštenju i dodaje da je u toku preventivna, delimična evakuacija iz delova naselja Drenovac, Banovići, Ševarice, Pričinović, Majur, Mišar, Orašac, Mrđenovac i Miokus.

U Kolubarskom okrugu ugroženo je 1.250 domaćinstava sa preko 3.500 građana i do danas je evakuisano 6.500 osoba.

Na teritoriji Srbije, prema Ministarstvu, ugrožena su 1.763 objekta, a poplavljeno je 2.260.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, u toku prethodnog dana, dostavilo je pomoć u hrani, vodi, sredstvima za higijeni i garderobi Čačaku, Užicu, Požarevacu, Loznici, Šapcu, Smederevu, Jagodini, Valjevu, Grockoj, Obrenovcu, Koceljevi, Krupnju, Lazarevcu, Vladimircima, Smederevskoj Palanci, Malom Zvorniku, Ćupriji, Paraćinu, Žagubici, Trsteniku, Ubu, Lajkovacu, Bogatiću, Surčinu, Svilajncu, Boru, Mionici, Ljuboviji, Sremskoj Mitrovici, Kraljevu, Pećincima, Lajkovcu, Osečini, Ljigu.

telegraf

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.