Policija apeluje da se ne provociraju strani navijači

PRAG, 26. avgusta 2009. (Beta) - Češka prestonica Prag u sredu sa mnogo bojazni čeka navijače iz Rumunije, Slovenije i Engleske koji dolaze na revanš utakmice četvrtog kola kvalifikacija za Ligu Evropa sa domaćim fudbalskim klubovima, a stanovnike Praga policija je upozorila da strane navijače nikako ne provociraju.

Fudbaleri Maribora igraju sutra sa praškom Spartom, Everton iz Engleske čeka utakmica sa klubom Olomouc iz istoimenog grada na istoku Češke, dok će Dinamo iz Bukurešta igrati sa Liberecom.

Prema saznanjima češke policije, navijači će prenoćiti u Pragu i tek sutra krenuti na utakmice, s tim da je deo navijača Evertona odabrao za prenoćište poljski Krakov.

Koordinator u češkoj policiji za fudbalske huligane Martin Sinecki izjavio je danas češkim medijima da se nada da će u Pragu biti mirno, ali da se problemi očekuju ako se ukrste putevi oko 700 britanskih navijača i oko 300 rumunskih.

On smatra da je kritična zona turističko jezgro Praga i Staromnjestski trg.

"Pre svega Staromnjestski trg i ulice oko njega. Tu su mnogobrojni barovi i mesto susretanja svih engleskih turista, pa i fudbalskih", rekao je Sinecki.

Policija je savetovala Pražane da ako naiđu na navijače ili se nađu na mestu eventualnih izgreda, budu potpuno pasivni, da stanu i ćute, jer "takav čovek za masu nije interesantan". Takođe je češkim mladićima savetovano da ne brane svoje devojke.

"Oni rado zavode lepe češke devojke i mladići tih devojaka bi trebalo da ostanu mirni. To je zaista dobronameran savet. Znači 'ne padati u vatru' odmah, radije skandirajte s njima, malo skačite a onda se sklonite", posavetovao je Pražane Sinecki u razgovoru preko Interneta na sajtu češkog nedeljnika Tiden.

Sinecki se nada da će i u Beogradu, gde revanš utakmicu igra praška Slavija sa Crvenom zvezdom, ipak biti mirno, iako se češka policija plaši da će se neki Zvezdini navijači svetiti Česima koji dođu na "Marakanu" zbog intervencije policije protiv srpskih navijača pred prvu utakmicu u Pragu.

"Na osnovu praćenja srpske štampe, sajtova huligana i negativnih reakcija na intervenciju policije u Pragu, veoma se plašimo osvete beogradskih huligana. Ali, verujemo da ćemo u saradnji sa srpskom policijom situaciju imati pod kontrolom", kazao je Sinecki.

U dva autobusa Slavijinih navijača koliko organizovano kreće na revanš u Beograd biće i dvojica čeških policajaca.

"Njihova uloga biće nešto drugačija od uobičajene. Štitiće navijače", rekao je Sinecki.

Pogledajte još