Institut za neonatologiju: Nismo pozvali dojilje da doniraju mleko

Povodom informacije koja se pojavila na Facebooku i Twitteru, da Institut za neonatologiju u Beogradu, poziva dojilje da doniranjem mleka pomognu bebama ugroženim poplavom, novinari portala Mondo kontaktirali su Institut i dobili sledeće zvanično saopštenje direktorke Instituta za neonatologiju, prim. mr. sc. med. dr Milica Ranković Janevski:

"Institut za neonatologiju je, kao deo zdravstvenog sistema Republike Srbije, u stalnoj komunikaciji sa Ministarstvom zdravlja RS i Kriznim štabom. Sve aktivnosti Instituta, pa i aktivnosti Banke mleka, se pokreću isključivo na inicijativu i uz saglasnost i odobrenje nadležnih institucija.

Sakupljanje, analiza, obrada, zamrzavanje, skladištenje i distribucija humanog mleka su jedan veoma složen proces, s obzirom na to da se radi o namirnici u svežem stanju i tečnom obliku, koja je namenjena najrizičnijojoj populaciji.

Najlepše molimo da se sve lične inicijative na društvenim mrežama u kojima se neovlašćeno koristi ime Banke mleka i Instituta za neonatologiju, odmah obustave, kako se u ovoj veoma ozbiljnoj situaciji ne bi širile dezinformacije i kako bi se sprečila svaka mogućnost zloupotrebe.

Svi raspoloživi resursi Instituta (kadrovski, prostorni i materijalni) su, naravno, u svakom trenutku na raspolaganju Kriznom štabu i Ministarstvu zdravlja RS, uz poštovanje najviših principa društveno odgovornog ponašanja".

Pogledajte još