fbpx

Preti nam najezda komaraca

- Kada otopli, sasvim je normalno da se pojave komarci. Od pre par dana ih već ima. Zbog njih će tek nastati problem, jer prenose virus zapadnog Nila. Zbog toga treba da budemo svi na oprezu. I pacovi će sada da se premešataju na suva i sigurna mesta, a svi znamo da su i oni rezerovar mnogih bolesti. Prvenstveno tu mislim na leptospirozu, koje je veoma ozbiljno oboljenje. Ljudi koji se budu vraćali na poplavljena područja nikako ne smeju da idu bosi po vodi, jer pacovi bakteriju u vodu izlučuju preko mokraće - napominje za “Blic” pukovnik prof. dr Radovan Čekanac, epidemiolog i pomoćnik načelnika Vojnomedicinske akademije.

Jedina pozitivna stvar u svemu ovome, jeste da kod komaraca u Srbiji još nije detektovan virus zapadnog Nila, koji je ranijih godina odneo mnoge živote. Ni tigrastih komaraca nema, mada je utvrđeno da virus prenose i domaći.

- Zavod za biocide na nedelju dana radi detekciju i još nismo pronašli zaražene komarce. Ipak, veliki problem ćemo imati sa komarcima, pogotovu u poplavljenom području, gde se prave vodeni džepovi. Kritična mesta obilazimo i priobalja i kada primetimo larve, odmah ih tretiramo. I građani treba da prijave ukoliko primete veliki broj komaraca, ali i da isušuju bare pored svojih imanja - ističe prof. Milutin Đorđević sa Veterinarskog fakulteta.

Osnovni preduslov za smanjenje rizika i sprečavanje ozbiljnijih epidemija je detaljna sanacija terena, koja obuhvata pronalaženje i sakupljanje i propisno uništavanje uginulih životinja, sakupljanje svih vrsta otpadnih i drugih opasnih materija koje ugrožavaju život i zdravlje ljudi.

- Majke sa malom decom ne bi trebalo da se vraćaju u svoja domaćinstva, dok ostali članovi porodice ne izvrše čišćenje stanova, kuća i dvorišta. Prostorije u kojima žive i rade treba mehanički očistiti i oprati deterdžentnim sredstvima, metlama i četkama. Delovi prostorija koji su bili pod vodom eventualno nakvasiti rastvorima dezinfekcionih sredstava, a obavezno njima očistiti radne i površine koje se koriste za pripremu i konzumiranje hrane. Dvorište i predmete koji se nalaze u njemu temeljno mehanički očistiti i oprati. U slučaju pojave insekata i glodara u prostorijama gde se živi i neposrednom okruženju, angažovati stručne ekipe koje će uraditi dezinsekciju, odnosno deratizaciju - objašnjava pukovnik prof. dr Čekanac.

blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.