Televizijski mrak: U vreme trajanja Dana žalosti ukinuti skoro svi strani kablovski kanali

Gledaoci širom srbije koji televizijski program prate preko kablovskih operatera, nemaju mogućnost da prate programe drugih, stranih televizija, zbog proglašenja Dana žalosti.

Na jedan sasvim nelogičan način, u etru su ostali sportski kanali, kanali za decu, Diskaveri, Al Jazeera, ali su zato nestali HRT, CI...

U jjednom od kablovskih operatera, SBB-u, se pravdaju time da su postupili u skladu sa odredbom koju je donela RRA, pozivajući se na zakon koji važi u slučaju objavljivanja Dana žalosti.

Na žalost, situacija u zemlji je strašna, ali se desila nama, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj. Televizija je za mnoge još uvek jedini izvor informacija, ali i bega od stvarnosti koja nas okružuje. Da li je onda pravedno i moralno isključiti ostale programe, sa kojih možemo dobiti druge informacije?

Očigledno da su kablovski operateri postupli u najboljoj nameri, ali, da li je to njihovo pravo i da li deluju po zakonu? Da li se emitovanje prilagođenog programa odnosi na domaće televizije koje su dužne da svoj program prilagode zakonu ili je tumačenje zakona “prekrojeno” jer za strane televizije ne važi ono što se dešava u Srbiji.

U Zakonu o Danu žalosti, koji je donela Vlada Republike Srbije jasno piše da su: Radiodifuzne organizacije za informisanje javnosti na teritoriji Republike Srbije, dužne da u svojim programima, uključujui i emisije namenjene inostranstvu, na dan proglašenja dana žalosti: 1) emituju odluku o proglašenju dana žalosti i o programu njegovog obeležavanja koju donosi nadležni organ Republike Srbije ili telo koje on odredi; 2) obaveste javnost o skupovima seanja koje povodom dana žalosti organizuju nadležni organi Republike Srbije ili tela koja ona odrede; 3) umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih emisija sa zabavnom i narodnom muzikom, emituju muziku i emisije prikladne danu žalosti; 4) usklade detaljnu programsku šemu u vreme dana žalosti. Zakon u celosti možete pogledati na OVOM linku

Ali, kao što možete videti, nigde ne piše da kablovski operateri imaju pravo da ukidaju plaćenu uslugu svojim korisnicima, kao ni da treba da se "gase" kanali stranih televizija, ni da ti kanali moraju da prilagođavaju svoju programsku šemu.

Reagovanja gledalaca na gašenje drugih programa su bila burna:

(old_image)

Iz SBB-a kao odgovor na ovakve reakcije, navode sledeće: “Tokom trajanja žalosti, isključeni su svi kanali koji emituju sadržaje filmskog, zabavnog, humorističkog i zabavno muzičkog karaktera. To znači da će u našim šemama ostati samo domaći kanali (koji imaju dozvole RRA), neki od dokumentarnih kanala, news kanali, kanali za decu i sportski kanali. Verujemo da je čudno zašto su neki kanali skinuti jer nisu zabavnog karaktera, ali to je samo zato što znamo da će u naredna tri dana emitovati određene sadržaje, koji nisu u skladu sa poštovanjem Dana žalosti. Vanredna situacija u Republici Srbiji nalaže na ovakve korake, a kao kompanija koja posluje u ovoj zemlji, mi smo dužni da te korake ispratimo, isto kao što smo dužni da sredimo instalaciju i infrastrukturu kada kao naš korisnik imate problem sa istim.”

Saopštenje koje su dobili iz RRA je isto kao što je u zakonu navedeno, dakle ni u jednom segmentu se ne pominju strani kanali niti se kablovskim operaterima preporučuje privremeno gašenje istih zbog usklađivanja sa Danom žalosti. OVDE možete pogledati saopštenje u celosti.

Kao reagovanje na ovakav potez pojavili su se oprečni komentari gledalaca. Neki su saglasni sa ukidanjem programa, dok je kod drugih ovaj potez izazvao revolt. Evo još nekih od njih:

(old_image)

Domaći kanali emituju konstantno vesti sa terena, ali je neizbežno i njihovo ponavljanje, svedene emisije i odgovarajuća muzika, sve je to u skladu sa Danom žalosti, ali da li je na ovaj način ugroženo i ljudsko pravo na slobodan izbor, pa makar se radilo i o televizijskom programu?

(old_image)

Da li se radi o prebacivanju odgovornosti na RRA, usled neodgovarajućeg tumačenja zakona od strane kablovskih operatera?

(old_image)

Pozvali smo Gordanu Sušu, člana saveta RRA da nam da objašnjnje ovakvog poteza kablovskih operatera: "RRA nije uticala na programske šeme operatera za dan žalosti, to je u potpunosti stvar njihovog izbora, a izgleda da im je ovako bilo najlakše. Nisu se svi operateri odlučili za ovakvo rešenje." - izjavila je Suša za portal nadlanu, dodajući da je i ona bila iznenađena kad je saznala za ovu odluku pojedinih kablovskih provajdera.

Da li će kablovski operateri u Srbiji promeniti svoju odluku i nastaviti sa emitovanjem spornog programa, ostaje da se vidi, jer ni jedna strana nije dala konačan odgovor, zašto i da li je ispravno ovo što se dešava.

T.D/M.G.

Pogledajte još