Vučić: Do sada pronađeno 27 žrtava poplava, neće biti na stotine i hiljade mrtvih

“Neće biti ni hiljade ni stotine nastradalih jer smo veliki deo terena pretražili”, kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

– Našli smo ljude koji su bežali u džipu, misleći da će izbeći vodu, a izvukao se samo jedan čovek – naveo je premijer.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom EBRD Sumom Čakrabartijem, rekao da od EBRD očekuje podršku u tim nastojanjima Srbije. On je rekao da će se sa EBRD zajednički raditi na kreiranju poslovnog ambijenta na čemu EBRD može mnogo da nam pomogne.

“Želimo da sledimo primer Poljske a ne nekih drugih” rekao je premijer.

Vučić je naglasio da će Srbija morati da sama pokrije najveći deo štete nastale u poplavama i da će od pomoći pokriti najviše oko 20 ili 25 odsto.

“Ne treba da se plašimo – dovoljno smo vredni – svoju zemlju ćemo obnoviti ali ćemo morati da generišemo veći industrijski rast nego što smo planirali”, naveo je Vučić.

Samo šteta EPS-a oko 250 miliona evra

Govoreći o materijanoj šteti on nije želeo da je precizira jer, kako je rekao, ne bi bilo korektno, ali će svakako biti nekoliko stotina miliona evra jer je samo šteta EPS-a oko 250 miliona evra.

On je naglasio da je sa Čakrabartijem razgovarao i o konkretnim projektima, restrukturiranju javnih preduzeća, koja je neophodna, i za to se, takođe, očekuje finansijska podrška napomenuvši da je Evropska banka za obnovu i razvoj BRD u tom smislu zaintresovana za Elektroprivredu Srbije (EPS).

“Razgovarali smo o problemima sa kojima se suočava bankarski sektor – kako da rešimo nenaplativa potraživanja kako bismo oslobodili deo novca za kreditiranje, posebno privatnog sektora, zatim o predprivatizacionom finansiranju, javno-privatnom partnerstvu, i svim drugim ključnim ekonomskim pitanjima”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Čakrabarti: EBRD spremna da pomogne

Predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Čakrabarti izjavio je danas da je EBRD jedan od najvećih investitora u Srbiji i regionu i pojačaće napore, u okviru svog mandata, kako bi pomogao Srbiji u saniranju posledica poplava.

Čakrabarti je, posle razgovora sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, uputio saučešće ljudima u Srbiji i preneo divljenje Vučiću i njgeovom timu za sve što se čini kako bi se problem poplava što pre rešio.

Prema njegovim rečima, potrebno je videti šta su potrebe građana i sutra će predstavnici EBRD prisustvovati sastanku međunarodnih donatora.

Čakrabarti je rekao da postoji mogućnost preraspodele neiskorišćenog novca iz postojećih projekata kako bi se olakšale posledice poplava, pre svega kada se govori o rehabilitaciji puteva, sistema za snabdevanje vodom, elektrana, sistema prenosa i distribucije struje.

Blic

Foto: Beta