Upaljen crveni alarm za Savu!

Reka Sava najjače preti kod Jamene, Sremske Mitrovice i Šapca gde se vodostaj nalazi iznad vanredne odbrane od poplava. Selo Jamena je već poplavljeno a S. Mitrovica i Šabac se brane bedemima. Dobra vest je da je u tendenciji manjeg opadanja. U upozorenju RHMZ navodi se da će Sava kod Beograda dostići granicu vanredne odbrane od popllava u petak i subotu, 23. i 24. maja. I tu su, u dužini od 12 kilometara postavljeni bedemi uz Savu.

Sava se, inače, kao i Kolubara, zbog visokog vodostaja Dunava vraća i plavi Zabrežje, selo blizu Obrenovca odakle je evakuisano 300 stanovnika. Uslova za povratak još nema niti će ih biti narednih dana.

Dunav je takođe u porastu, mada za njega hidrolozi nisu dali crveni alarm. On je, prema upozrenju, kod Slankamena prešao granicu redovne odbrane od poplava, što će se desiti danas kod Novog Sada. Nizvodno kod Zemuna i Pančeva vodostaj je u porastu i u petak i subotu dostići će granicu vanredne odbrane od poplava, dok je kod Smedereva već prešao tu granicu pa su neka naselja koja se nalaze na obali već evakuisana.

izvor: Blic

Pogledajte još