Dačić: EU će nam pomoći

Dačić je novinarima u Beogradu, posle razgovora sa izvestiocem Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Jelkom Kacinom, rekao, da su, imajući u vidu da se Srbija prvi put suočava s mogućnošću da traži pomoć posle prirodne katastrofe od EU kao zemlja kandidat, potrebne konsultacije kojom dinamikom i metodologijom da se služimo.

Dačić je rekao i da će EU pomoći, ne samo u smislu konkretnog odobravanja pomoći, već i u apliciranju i formulisanju naših zahteva da bi procedura bila što jednostavnija i brža.

On je podsetio da bi Srbija najkasnije do avgusta trebalo da podnese zahtev koji se bazira na proceni štete koji će Evropska komisija oceniti i ukoliko proceni da je opravdan poslaće ga Evropskom parlamentu i Evropskom savetu na razmatranje.

Dačić je izrazio uverenje da će EP dati takvu saglasnost.

On se ranije danas u Briselu sastao sa komesarom EU za regionalnu saradnju Johanesom Hanom.

Posle razgovora sa Dačićem Kacin je poručio da EP nikada nije bio kočnica u pružanju pomoći i da sredstva za pomoć Srbiji treba da budu obezbeđenja pre formiranja novog saziva Evropske komisije.

On je dodao i da države članice mogu da na bilateralnoj osnovi pruže pomoć Srbiji.

Kacin je istakao da Srbija mora konkretno i precizno da kaže šta je potrebno, kao i da nesreća može da aktivira potencijale Srbije i ohrabri političku elitu da bude odlučnija.

pressonline

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.