Koliko Srbija ima mobilnih brana?

U javnosti se odmah postavilo pitanje da li slične mehanizme imaju i drugi gradovi u Srbiji i zašto se ne koriste. Odgovor nismo dobili.

Pomoćnik generalnog direktora Srbijavoda Veljko Dimitrijević navodi za Danas da Srbija ima mobilne panele ili zidove za odbranu od reka, ali nije precizirao koliko i gde se oni koriste. Na pitanje da li su korišćeni poslednjih dana, on kaže da se „koriste često“, ali bez više detalja.

Zamenik predsednika opštine Golubac Bata Ćirković objašnjava za Danas da su mobilni paneli, visine 1,2 metra, u vlasništvu Srbijavoda, ali da su na raspolaganju Golupcu. „Oni se, međutim, ne mogu davati za druge gradove i reke, jer su specijalno napravljeni za kej u Golupcu“, objašnjava on.

Isto je i u Novom Sadu. Preduzeće Vode Vojvodine nabavilo je pre četiri godine mobilnu opremu za zaštitu Novog Sada od visokog vodostaja Dunava. Poslednjih dana na društvenim mrežama postavljalo se pitanje gde je ta mobilna oprema i zašto se ne koristi. Međutim, u Vodama Vojvodine kažu za Danas da je ta mobilna oprema namenska, „i samo i jedino se može koristiti u Novom Sadu“.

- Ovo je važno istaći s obzirom na to da su se u javnosti pojavile neistinite informacije da se mobilna oprema za odbranu Novog Sada namerno ne koristi u odbrani Srema, jednoj od najtežih odbrana od poplava u istoriji vojvođanske vodoprivrede. Mobilna oprema za zaštitu Grada Novi Sad od visokih stogodišnjih voda Dunava, garantuje bezbednu odbrambenu liniju najvećeg vojvođanskog grada, montiranjem na namenska mesta, napravljena na nasipu u Novom Sadu“, objašnjavaju u ovom preduzeću.

Oni dodaju da se ta oprema postavlja samo kada vodostaj Dunava kod Novog Sada pređe 750 centimetara. Tu opremu, vrednu oko 670.000 evra, Vode Vojvodine su nabavile iz kredita Svetske banke, a ukupna dužina mobilne opreme je 700 metara. „Odmah po isporuci postavljeni su ankeri i stubovi na četrdesetak otvora odbrambene linije Novog Sada, na Keju i delu kanala od prevodnice Novi Sad do uliva kanala u Dunav“, navode u Vodama Vojvodine.

Na tako postavljene stubove, po potrebi, ukoliko Dunav ozbiljno zapreti, montiraju se metalne ploče u visini rekonstruisanog zida. Na najvećem „otvoru“, dugom oko 500 metara u zoni novosadske Luke, stubovi se trenutno ne postavljaju, jer bi ometali normalan rad luke. Na toj deonici su ugrađena postolja na koja se brzo dograđuju stubovi, a potom i metalne talpe, što dodatno povisuje odbrambenu liniju za još 1,5 do 1,7 metara. Ovom opremom, inače, zaštićene su obale Majne i Rajne u Nemačkoj, Dunava u Austriji i Slovačkoj, te Elbe u Nemačkoj i Češkoj.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ističe za Danas da je ta oprema nabavljena pre nego što je on postao gradonačelnik i da on tu opremu nema na raspolaganju u Novom Sadu. S druge strane, Branislav Knežević, zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvu, navodi za naš list da je slična oprema poslednjih dana korišćena u jednom delu Sremske Mitrovice od 400 metara.

- To se koristilo u jednom trenutku, sada više ne, napominje Knežević. On objašnjava da je jedan red mobilnih brana visok 60 centimetara, sa mogućnošću da se postavljaju u dva reda.

U preduzeću Beogradvode kažu za Danas da prestonica nema mobilne mehanizme odbrane od poplava poput onih u Novom Sadu i Golupcu.

I gradska uprava u Zaječaru nedavno je iz lokalnog budžeta nabavila mobilnu branu kako bi se predupredile moguće poplave prouzrokovane visokim vodostajem Belog i Crnog Timoka. Predsednik Skupštine grada Zaječara Saša Mirković kaže za Danas da se taj grad spremio za nepredvidive reke i da pored mobilne brane imaju i spasilačku jedinicu i čamce. Mobilne brane postavljene su u Zaječaru na dva mesta od po 200 metara.

Izvor: Danas

Pogledajte još