VELIKI ODZIV: Sastanak međunarodnih donatora u Beogradu

U Beogradu će danas biti održan sastanak međunarodnih donatora za prikupljanje pomoći u saniranju posledica katastrofalnih poplava koje su proteklih dana zadesile Srbiju, kojima će se obratiti premijer Aleksandar Vučić i nadležni ministri.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Vučić će učesnike informisti o razmerama katastrofalnih poplava koje su pogodile našu zemlju i kako bi razmotrili mogućnosti da se što pre Srbiji uputi pomoć u saniranju posledica nastale štete.

Na sastanku će, kako se navodi, biti reči o daljim koracima koji će obezbediti da se napori Vlade i međunarodnih donatora na vreme i efikasno koordinišu kako bi efekat svih zajedničkih aktivnosti bio potpun.

Najavljujući sastanak, ministarka bez portfelja u Vladi Srbije zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da “to nije prava donatorska konferencija”, jer za sada postoje samo preliminarne procene štete.

Ona je objasnila da će resorni ministri danas izneti te procene potencijalnim donatorima, koje će činiti akreditovani predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih finansijskih organizacija.

- Ta lista ne uključuje samo zemlje EU i organizacije kao što su Svetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj i Međunarodni monetarni fond, nego i zemlje iz celog sveta – dodala je ona.

Poziv da prisustvuju sastanku upućen je predstavnicima svih država, međunarodnih institucija i kreditora koji su do sada bili aktivni u pružanju zvančne razvojne pomoći Republici Srbiji i koji već godinama učestvuju u mehanizmu koordinacije razvojne pomoći u našoj državi.

Kako je Tanjugu rečeno u kabinetu ministarke bez portfelja zadužene za evropske integracije, odziv je veliki, a svoje učešće su između ostalih potvrdili Delegacija EU u našoj zemlji, ambasade SAD, Nemačke, Ruske Federacije, predstavnici Svetske banke, Evropske investicione banke…

telegraf

Pogledajte još