Banke odlučile: Rate kredita ugroženima u poplavama miruju pola godine

Tokom važenja ovog moratorijuma neće se uplaćivati ni rata, niti glavnica.
Inteza, Rajfajzen i Unikredit banka će građanima i preduzećima koji su pretrpeli štetu usled poplava, omogućiti korišćenje olakšica u otplati kredita, kako bi im pomogla da što lakše prebrode novonastalu situaciju. - Građani koji su klijenti naše banke, a imaju prebivalište na poplavama najugroženijim područjima, u narednih nekoliko meseci neće imati obavezu da plaćaju dospele mesečne rate gotovinskih, potrošačkih, auto i stambenih kredita, a kamata im neće biti obračunata za taj period - ističu u Kredi agrikol banci.
Kako kaže Svetozar Šijačić, član IO ove francuske banke, imajući u vidu težinu situacije u kojoj se naši sugrađani nalaze, potrudili su se da im olakšamo situaciju, i u narednom periodu omogućimo da svoje finansije prvenstveno usmere na saniranje štete nastale u njihovim domaćinstvima.
On je naglasio da je to samo prvi korak podrške građanima Srbije, jer je banka počela sa prikupljanjem pomoći za najugroženije, a uskoro će izaći i sa specijalnom ponudom za klijente sa najugorženijih područja kako bi im se omogućilo da što pre svoj život vrate u normalne tokove.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pokušaće sa Udruženjem bankara da nađe sistemsko rešenje za pomoć ljudima koji su izgubili imovinu u poplavama. - Ja mislim da su sada bankari na dnevnom redu, i da uz jednokratne kredite pomoći koje su banke uplaćivale treba da se nađe sistemsko rešenje - rekao je Nikolić. - Banke treba da obezbede kredite sa minimalnom kamatnom stopom ili bez kamate, kojima bi se finansirala obnova i izgradnja novih kuća, kao i obnova stočnog fonda za seoska domaćinstva.

- U banci je u toku izrada plana i iznalaženja najboljih modaliteta uz pomoć kojih možemo da olakšamo otplatu kredita našim klijentima, koji su pogođeni poplavama, kazao je za Novosti, Dejan Vučinić, direktor Direkcije za rad sa stanovništvom Sosijete ženeral banke.
Eurobank upravo implementira kroz sistem nekoliko posebnih olakšica za sve klijente iz ugroženih područja, a koji se odnose na keš, stambene i refinansirajuće kredite, kreditne kartice, kredite za preduzeća.
- Svakom klijentu će se pristupiti pojedinačno, i na taj način u dogovoru sa njima olakšati prilikom otplate - objašnjavaju u Eurobanci.
Izvor: kamatica.com

Pogledajte još