SREĆA U NESREĆI: Obrenovačke bebe rođene u poplavi

U bolnicu je, od početka poplava, iz ugroženih naselja kod Obrenovca primljeno oko 30 trudnica, uglavnom radi provere zdravstvenog stanja, tri su zadržane na odeljenju za visoko rizične trudnoće, a tri su se porodile.

Jedna od njih je i osamnaestogodišnja Mileva Stanković iz sela Zabrežje koja je u poplavama izgubila kuću, ali je juče na svet donela zdravu bebu.

"Naša kućica je poslednja u sokaku u Zabrežju, na dvesta metara od Save. Kad je voda krenula, niko nije verovao da će ovako nešto da se desi, međutim kuća je srušena, od kuće nema ništa", rekla je Mileva Stanković.

Ona kaže da je od vode sa svojim jednoipogodišnjim sinom, suprugom i bakom, prvo pobegla u manje ugrožen deo sela, nakon čega je, kako kaže, dobila prve bolove.

"Zvali smo Hitnu pomoć i po nas su čamcem došli spasioci. Sina je 'zakačila' voda i on se veoma istraumirao. Nekako smo došli do hotela odakle nas je Hitna pomoć odvezla do Banovaca", priča Mileva.

Ona, kako kaže, ne želi ni da se seća šta joj je prolazilo kroz glavu kad je trebalo da uđe u čamac u prljavoj vodi, u osmom mesecu trudnoće i sa jednoipogodišnjim sinom, samo govori o tome koliko je bila uplašena za svoju decu.

"To je bila katastrofa, toliko vode na sve strane, gledaš kako se kuća potapa i nestaje",
priča Mileva.

Kako kaže, trudovi su počeli čim je stigla u Beograd, a zdravu bebu rodila je 21. maja.

"Srećna sam zbog bebe, ali ne mogu da kažem da sam dobro. Ali se trudim da zaboravim kroz šta sam prošla", rekla je Mileva.

Ona će, kaže, tek videti "kuda i šta dalje".

"Moja kuća je srušena, od kuće nema ništa, a videćemo šta ćemo dalje. Važno je da smo svi dobro", poručuje kroz osmeh ova mlada mama.

U tako stresnoj situaciji, trudnice su veoma uznemirene i strah i panika koji su doživele mogu da pokrenu prevremeni porođaj, kaže direktorka Narodnog fronta doktorka Snežana Rakić.

"Žene koje su dolazile kod nas su bile uznemirene i bile su nesrećne. A ne možete da im kažete - nemojte da se sekirate, nemojte da budete uznemirene, jer to je tragična situacija"
, rekla je doktorka Rakić.

Ona je trudnicama savetovala da, ako ikako mogu, ne idu u koletikvne centre jer boravak u takvom smeštaju nosi povećanu mogućnost infekcije, prenosa respiratornih bolesti, što može da zakomplikuje trudnoću.

"Trudnice iz prihvatnih centara trebalo bi da budu upućene u manje, odgovarajuće centre, ili kod rodbine i nikako ne bi smele da se vraćaju na mesta odakle su došle dok nadležni organi ne donesu odluku da je bezbedno", navela je ona.

Ona je navela i da Narodni front ima kapacitete za smeštaj trudnica iz poplavljenih područja, da su na svakom odeljenju odvojene posebne sobe za njih, kao i da je svim trudnicama iz ugroženih mesta ponuđeno da ostanu u bolnici, što je većina odbila.

"U bolnici ima mesta, i za njih će uvek biti mesta. Iz ove bolnice nikad niko nije vraćen, to je godinama praksa", istakla je Rakić.

Prema njenim rečima, bolnica je od prvog dana bili u vezi sa gradskim Štabom za vanredne situacije prema čijim uputstvima su postupali, od prošlog četvrtka stalno dežura tehnička ekipa i bolnica je u dodatnoj pripravnosti.

Ona je rekla i da je bolnica donirala veliku količinu hrane za bebe iz rezervi, kao i da je zaposlenima sa teritorije Obrenovca isplaćena jednokratna pomoć.

Izvor: Mondo

Pogledajte još