Ne bacajte sav nameštaj i uređaje koji su bili poplavljeni, dosta toga se može sačuvati

Skinite prljavštinu sa poplavljenog nameštaja, operite u toploj vodi i deterdžentu (ukoliko je došlo do dodatnog mešanja sa fekalijama, dezinfikujte) i ostavite da se suši.

Parket, pa i laminat se može sačuvati. Očistite ga na isti način kao i nameštaj i stavite da se suši, ali svaki deo odvojeno da bi vazduh bolje strujao. Linoleum i podne prostirke (itisone) bacite.

Pazite: Nemojte sušiti direktno na suncu, i kod nameštaja otvorite sve fioke da obezbedite što bolju ventilaciju!

Mnogi elektronski uređaji (gotovo svi) se mogu ponovo osposobiti. Uređaji starije generacije se lakše osposobljavaju nego noviji uređaji .

Nakon što ih očistite, uređaji se moraju dobro osušiti (na suncu će sušenje ići mnogo brže)

S obzirom da se neki uređaji moraju rasklopiti i ponovo sklopiti (veš mašine, mašine za pranje sudova), najbolje je da pozovete servisere da vam osposobe ove uređaje. Ako mislite da možete sami, rastavite uređaje, isperite nečistoću i ostavite da se suši.

Male kućne uređaje (fen za kosu, mikser,...), najbolje bacite.

Kablove zamenite.

Upozorenje: Za uređaje za koji niste sigurni da ih možete sami osposobiti, jer nemate potrebno znanje ili iskustvo, najbolje je da pozovete servisere!

Posteljina, odeća i dečije igračke se peru tako što prvo grubo isperete da biste uklonili nečistoće, a zatim operite na 60° C – ovo je sasvim dovoljna temperatura, uz korišćenje deterdženta za pranje veša. Sušenje na suncu ima dodatnu korist -dezinfekciju sa UV zračenjem.

Pribor za jelo se takođe pere na višoj temperaturi. Ukoliko imate priliku, najbolje operite u mašini za sudove .

Šta da bacite

Dušeke, jorgane, jastuke, tapacirani nameštaj (sofe, fotelje, trosedi, kreveti....)

Tepisi se takođe bacaju, ali ukoliko su baš skupoceni, možete ih spasiti tako što ćete ih zaprati od nečistoća i dalje postupiti po pravilima za njihovo održavanje

Sav pribor za jelo od drveta (daske za sečenje, varjače, itd.)

Izvor: Preporuke Agencije za zaštitu zdravlja Velike Britanije i Agencije za domaćinstvo Kanade: preporuke električara via Frontal.ba

Pogledajte još