fbpx

Predrag Marić: "Obrenovčani su bili upozoreni"

"U sredu smo počeli da upozoravamo ljude preko medija i nadležne u opštinskom štabu da je neophodna evakuacija, ali mnogi meštani su to odbijali. Kada je voda nagrnula, svi su hteli da ih evakuišemo", rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije Predrag Marić za list "Politika" od petka.

On je kazao da Sektor već tri godine apeluje na lokalne samouprave da poprave sirene za uzbunu, jer je to u nadležnosti opština, ali da im odgovaraju da za to nema novca.

Prema njegovim rečima, 48 sati nakon prvih upozorenja počeli su da popuštaju nasipi i izbio je veliki metež i panika, ali uspostavljen je sistem po kom su prvo evakuisana deca, trudnice, nemoćni i bolesni i stanari prizemnih kuća.

"Na one u višespratnicama apelovano je da ne napuštaju domove sami i da čekaju pomoć, jer su prioritet bili ugroženi u prizemnim objektima. Niko nije lud da kaže ljudima 'ostanite kod kuće i snalazite se sami'", rekao je on.

Upitan zašto je smenjen prvi čovek štaba za vanredne situacije u Šapcu, Marić je kazao da ništa nije urađeno na zaštiti od poplava u tom gradu uprkos upozorenjima, da su se stanovnici organizovali, ali ne i nadležni.

"Onda je usledio apel premijera (Aleksandra Vučića) i imali smo, ne 1.500, nego 8.000 doborovoljaca. Neko je morao sve to da organizuje i uspostavi kontrolu i odlučeno je da to bude general Ljubiša Diković", rekao je Marić.

B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.