Obrenovac: Kako će građani ponovo početi sa radom?

Posrnula srpska privreda pretrpela je ogromnu štetu od stihije, a procene gubitaka uradiće se kada se povuče voda. Samo u Obrenovcu uništeno je čak 613 preduzeća i gotovo 2.000 preduzetničkih radnji. U blatu i mulju, posle katastrofalnih poplava i klizišta koja su aktivirana širom Srbije, ostali su i fabrički pogoni, mašine, kamioni, mehanizacija, pišu “Večernje novosti”.

U Ministarstvu privrede kažu da je rano za procene, ali da Komisija za utvrđivanje štete od elementarnih nepogoda pravi plan po kojem će obilaziti ugrožena područja čim se voda povuče. Samo u Obrenovcu, pre nedelju dana, stanovnici su odlazili na posao u 613 preduzeća, a vlasnici su otvarali svojih skoro 2.000 dućana, trgovinskih i zanatskih radnji i agencija. Gotovo sve njih je, prethodnih dana, zbrisala vodena stihija.

U ovoj opštini registrovano je čak 3.000 poljoprivrednih domaćinstava, koja su iz obrenovačkog atara snabdevala beogradske pijace. Više nemaju šta da im ponude. Zasade je odnela vodena bujica, a bespomoćna stoka je ostala zarobljena u štalama.

Miodrag Antić, vlasnik projektnog biroa u centru Obrenovca, kaže da je voda potopila njegovu firmu u kojoj je radio zajedno sa suprugom i još dvoje radnika. Sada su svi ostali bez posla.

- Srećni smo što nam je glava ostala na ramenu, ali ne znamo kako ćemo dalje. Obrenovac je mrtav grad, verujem da je 95 objekata potopljeno. Talas koji je nadošao za nekoliko minuta nosio je sve pred sobom. Jezivo je bilo lomljenje izloga i probijanje zidova. Potopljeno je stovarište “Kolos” na ulasku u industrijsku zonu, kompletna mehanizacija građevinske firme “Ineskop”…Bio sam u pogonima tih fabrika i video da su i kamioni skoro potpuno pod vodom. Kompletno su potopljene i neke pumpe, megamarketi i sve male radnje – priča Antić.

Izvor: novosti.rs/telegraf.rs

Pogledajte još