Koliko stvarno preti svinjski grip?

VAŠINGTON - Federalni zdravstveni funkcioneri su pozvali građane SAD da ne paniče zbog procene da će od svinjskog gripa najesen umreti 90.000 Amerikanaca. 

"Sve što se dešava u SAD i u svetu sugeriše da taj broj neće biti tako velik, ako se virus ne promeni", rekao je šef Centara za kontrolu i prevenciju bolesti dr Tomas Friden. 

Ništa gore od drugih gripoznih zaraza

Mada je svinjski grip lako dobiti, on često prolazi samo u blažim oblicima i zasad nije ništa smrtonosniji od drugih gripoznih zaraza kakve se dešavaju svake jeseni i zime.

Pomna genetska istraživanja novog virusa koji poslednjih meseci kruži planetom, pak, dosad nisu ukazala na to da virus svinjskog gripa mutira u neku opasniju formu.

Centri za kontrolu i prevenciju u SAD, u svakom slučaju, pripremaju se za najgori mogući scenario da bi zdravstvene vlasti, u slučaju da se stanje iznenada pogorša ili ponestane vakcina, mogle intervenisati na odgovarajući način.

Bela kuća je početkom sedmice objavila izveštaj u kome grupa predsednikovih savetnika računa i sa scenarijem po kome bi se svinjskim gripom u SAD najesen moglo zaraziti 30 do 50 odsto stanovništva, a smrt zadesiti 30.000 do 90.000 građana.

"Ne smatramo da je to baš najizvesniji scenario", rekla je sada dr En Šuhat iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti. 


Šta je "regularna" sezona?

U "regularnim sezonama" običnog gripa, inače, u SAD svake jeseni i zime biva zaraženo do 20 odsto stanovništva sa do 36.000 umrlih.

Šta se, dakle, stvarno može očekivati do kraja ove godine? 

Stručnjaci iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti ne žele da spekulišu ni o kakvim prognozama, već samo upućuju da se treba što potpunije držati uputstava.

Jer, osim ponašanja samog virusa, konačni ishod zavisiće od niza praktičnih stvari, uključujući početak vakcinacija (sada planiran za sredinu oktobra) i pitanje da li će ih na vreme dobiti oni kojima su najpotrebnije.

Iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, takođe, čine sve da pomognu bolnicama da "ne baš sasvim obolele" drže podalje od prepunih čekaonica i da lekove protiv gripa pravovremeno daju onima kojima su najpotrebniji.

Dr Šuhat, u svakom slučaju, pedviđa da će "puna gripozna sezona" ove jeseni početi ranije nego obično. 

(FoNet)
27. avgust 2009.

Pogledajte još