ZARAĐUJU NA TUĐOJ NESREĆI: Bahate gazde podigle kirije

Predrag Marinković, kojem su potopljena dva stana u centralnoj ulici u Obrenovcu, roditelje i ženu sa decom smestio je privremeno u Beograd kod prijatelja. Kada je shvatio da neće uskoro moći da se vrati, potražio je prenoćište koje bi iznajmio na mesec-dva.

- Čim smo se evakuisali, pozvao sam neke oglase za nekretnine, raspitao se o cenama jednoiposobnog ili dvosobnog stana po Mirijevu, Karaburmi i Novom Beogradu - priča Predgrag. - Stanovi su bili oko 180 evra mesečno. Kada sam posle pet dana okrenuo iste te gazde, nekoliko njih mi je reklo da je cena promenjena. Tražili su mi 250 evra. Pitao sam zašto su podigli zakup, kažu - došlo je do nepredviđenih troškova.

AGENCIJE DA UKINU PROVIZIJU
Većina porodica iz poplavljenih područja koje žele da iznajme stan ne obraća se agencijama za posredovanje. Na svu ovu nesreću, ne mogu sebi da priušte još i da plaćaju posredničku proviziju. - Trebalo bi da se ujedinimo i svi zajedno skinemo agencijske troškove za pronalaženje stanova onima koji su u najvećoj nesreći trenutno - predlaže Srđan Vujičić iz agencije za nekretnine „King sturdž“. - Neka agenti naplate svoja sredstva koja su uložili da bi pronašli stanodavca, ali ne i zaradu.

Neki od stanodavaca, žali se Predrag, tražili su mu dupli depozit, a neki, kako su mu objasnili - nisu spremni da izdaju svoje kvadrate na mesec ili dva, pa onda opet da traže novog podstanara.

- Jedan gazda me je pitao koliko ćemo ostati i tražio da potpišemo ugovor na godinu dana - dodaje Predrag, koji treba da nađe smeštaj za njih šestoro. - Kada sam mu rekao da smo iz Obrenovca i da čekamo da se naša nekretnina osuši, odgovorio mi je da mu je to previše komplikovano, jer živi u inostanstvu.

Iz Udruženja podstanara „Velegrad“ apeluju na sve sugrađane koji izdaju svoje stanove, kuće ili sobe da ne pokušavaju da zarade na tuđoj nesreći.

- Pojačali smo naše kontrole - kaže Mirko Mirković, predsednik udruženja „Velegrad“.

- Svakodnevno pratimo oglase i ukoliko primetimo odstupanje od cene, automatski ćemo podneti krivičnu prijavu protiv stanodavaca. Neka nas građani pozovu čim im se nešto slično dogodi.

Izvor: Novosti

Mirković daje pozitivan primer nekih gazda u Sremčici, Železniku i Surčinu koji su spustili kiriju za svoje sugrađane iz Obrenovca.

Pogledajte još