Šta je "sindrom ekonomske klase"?

Neki putnici izloženi su mnogo češće od drugih velikom riziku da u toku dugih međukontinentalnih letova "zarade" tromb i tako uđu u red osoba sa fenomenom koji lekari nazivaju "sindrom ekonomske klase".

U izveštaju Medicinskog fakulteta u Milanu kaže se da svako putovanje avionom "predstavlja blagi faktor rizika da se dobije tromboembolija", a posebno su velikom riziku izloženi putnici kod kojih postoji genetska predodređenost, koji su preživeli skoru kardiovaskularnu operaciju kao i žene koje koriste pilule za kontracepciju.

Genetski faktori uključuju nedostatak izvesnih proteina u krvi koji u normalnim prilikama sprečavaju stvaranje ugruška ili ga razlažu. Među faktore rizika takođe spadaju skorija operacija, rak i trudnoća. Poznato je, takođe, da kontraceptivna sredstva za oralnu upotrebu povećavaju rizik od stvaranja tromba.

Venska tromboembolija je stvaranje ugrušaka u venama. Oni se najčešće stvaraju u nogama a zatim se penju u pluća čime izazivaju teške disajne probleme a neretko i smrt.

I dok razmere rizika od putovanja avionom ostaju kontroverzne, neke avio-kompanije preporučuju putnicima da "protegnu" noge ili u sedištima koriste vežbe za poboljšavanje cirkulacije krvi u nogama.

Stručnjaci su podeljeni u oceni razloga za rizik: dok jedni za rizik okrivljuju skučen prostor za smeštaj putnika u ekonomskoj klasi i neudobna sedišta, drugi tvrde da se tromb može stvoriti od sedenja u bilo kojoj klasi - ako je putnik prikovan za sedište iz straha ili lenjosti.

Studija italijanskih lekara, objavljena u Arhivu interne medicine a čije delove prenosi stručni časopis Lancet, otkriva da je rizik od dobijanja tromba kod pacijenata sa genetskimn predispozicijama ili drugim faktorima u samo jednom mesecu 16 puta veći u poređenju sa pacijentima bez tih faktora.

Utvrđeno je, takođe, da će žene koje koriste antibebi pilule a koje su u posmatranom mesecu putovale avionom, 13 puta češće dobiti tromb od dama kod kojih ne postoje faktori rizika.

Uporedno istraživanje obavljeno na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Drezdenu, u Nemačkoj, bavilo se stanjem 964 putnika koji su u avionu proveli više od osam časova i uporedili ga sa zdravstvenim stanjem istog broja osoba koje nisu letele.

Venski tromb otkriven je kod 27 ( 2.8 odsto) putnika, ali samo kod 12(1 odsto) osoba koje nisu letele.

"Osmočasovni i duži letovi udvostručuju rizik da se stvori tromb u veni koja prolazi kroz listove nogu", naglašeno je u iztveštaju o istraživanju.

Ovo nemačko istraživanje potvrdilo je nalaze italijanskih naučnika da se tromboza izazvana dugim letom "javlja isključivo kod osoba kod kojih postoje svi faktori rizika koje su pomenule italijanske kolege". 

ČIKAGO, 27. avgust 2009. (FoNet)

Pogledajte još