Ljubiša Diković: Nisam heroj, ja sam samo na čelu hrabre vojske

"Nisam ja nikakav čovek koji je odbranio Šabac, nisam ja nikakav heroj, ja sam načelnik generalštaba jedne hrabre i ponosne vojske, jedne isto tako hrabre i ponosne države, koji je dobio zadatak da spreči da pokuša da spreči katastrofu koja se definitivno nadvila nad Mačvom i drago mi je da smo u tom uspeli", ispričao je Diković, gostujući na RTS-u.

Podseća da je prve noći bilo najteže. "Ne bih ja to nikako mogao sam da nije bilo građana Srbije, vojnika, polcije", podvukao je načelnik Generalštaba.

Diković, koji je 16. maja popodne od Vlade dobio zadatak da odbrani Šabac, kaže da je te večeri sebi postavio tri cilja - da uspostavi organizaciju u šabačkom Štabu za vanredne situacije, da bude tamo gde je najteže i da poštuje načela struke.

"Rekao sam sebi: Ne poznaješ dovoljno ćudi reke, ne poznaješ dovoljno Savu, moraš poštovati struku", ispričao je Diković.

Diković je naveo da je prve večeri bilo problema, jer šabački Štab za vanredne situacije nije bio ornizovan i ne bi mogao da odbrani grad.

"Nisam naišao na dobro organizovan Štab u tom momentu i oslonio sam se na svoj tim i svoje saradnike koji su pošli sa mnom. Oslonio sam se na svoje saradnike, na dva divna generala Đokicu Petrovića i generala Jankovića koji su zajedno sa mnom uspeli da organizuju nekoliko hiljada ljudi koji su u tom momentu došli u Šabac", objasnio je Diković.

"I da nije Vlada nije donela odluku da idem u Šabac, ja bih sa 600 vojnika svejedno otišao", rekao je Diković, objašnjavajući da ne bi, kao načelnik Generalštaba, ostao u Beogradu dok svoje vojnike šalje tamo gde im je ugrožen život.

Diković je pohvalio i pozdravio sve građane koji su prve večeri učestvovali u odbrani Mačve, precizirajući da su to građani čitave Srbije, ne samo Šapca, koji su "rizikujući svoje živote došli da spasu što se spasti može".

"Posle te prve večeri - zajedno sa vojskom, policijom, rudarima iz Resavice, došli su i iz Štrpca, uspeli smo - danas možemo reći da Šabac i Mačva nisu ugroženi, da su spaseni", podvukao je Diković.

Diković je kazao da, ukoliko se ne budemo pravovremeno pripremali na katastrofe kojih ima i koje su specifične u odnosu na ranija vremena, bićemo u ovakvim problemima i dalje.

"Moramo izvršiti detaljne analize uzroka, posledice već znamo, da vidimo šta smo dobro uradili, šta nismo dobro uradili, da sačinimo jasne planove postupanja u slučaju katastrofe, akcidenata, da svakog građanima organizujemo da zna kako da postupi da najpre zaštiti svoj život, a potom i život drugih", naglasio je Diković, dodavši da nam se u suprotnom mogu dešavati slične stavari.

Diković se nada da ćemo iz ove teške situacije izvući neke pouke kako treba da radimo, ali ističe da je potrebno uložiti u vojsku i sektor za vanredne situacije.

Govoreći o zadacima koji su pred Vojskom Srbije u narednom periodu, Diković je reka da pored angažovanja u ugroženim delovima Srbije, vojsku čekaju redovni zadaci, a u ponedeljak jedna četa ide u misiju u Liban.

Pogledajte još