ZA OSIGURANIKE: Prijavite štetu od poplava i pomoć stiže za 3 nedelje!

U osiguravajućim kućama uveravaju da će najkasnije za dve-tri nedelje od dolaska procenitelja, isplatiti štetu svima koji su osigurali kuću, stan, stoku, useve ili plodove u slučaju poplava. Oni pozivaju svoje osiguranike koji imaju pokriven rizik od poplava i kasko osiguranje da prijave štetu i ekipe će vrlo brzo izaći na teren.

Osiguranje od poplava, bujica i visokih voda ne spada u osnovni, već dopunski rizik prilikom osiguranja. Osnovni paket podrazumeva štetu od požara, krađe, udara groma i grada. U slučaju da ste osigurali automobil, kasko osiguranje pokriva poplave.

U Dunav osiguranju kažu da već imaju prijavljenu štetu, da su njihove ekipe na terenu, kao i da će građani ostvariti svoja prava i ako nemaju polisu, prenosi “Kurir”.

"Ekipe u najkraćem roku idu na teren, maltene odmah. Učinićemo sve da proceduru pojednostavimo. Procena štete i obrada odštetnih zahteva iz poplavljenih područja biće priroriteti", navode u Dunav osiguranju.

U ovoj kompaniji ističu da je osiguranjem useva i plodova procentualno obuhvaćen mali broj obradivih i zasejanih površina.

U kompaniji Viner štediše kažu da prema preliminarnim podacima, u najugroženijim područjima imaju oko 5.000 osiguranika – građane, poljoprivredna gazdinstva i kompanije.

"Za sad je vrlo malo prijavljene štete, ali očekujemo rast prijava kad se voda povuče. Od trenutka kada oštećena strana dostavi kompletnu dokumentaciju, imamo zakonsku obavezu da štetu rešimo u roku od 14 dana. Ovaj period kod nas je uglavnom kraći, ali probaćemo da ne bude duži od tri dana od dana kompletiranje dokumentacije. Gde nije moguće odmah odrediti tačnu visinu štete, isplaćivaćemo akontaciju", uveravaju Viner štediše.

U Unika osiguranju kažu da je za sve kojima je naneta šteta manjeg obima dovoljno da nakon prijave pošalju fotografije na osnovu kojih će naknada biti isplaćena u ekspresnom roku, dok za štetu većih razvmera dolaze procenitelji.

"Na poplavljenim područjima nalazi se oko 2.500 domaćinstava naših osiguranika i oko 300 firma. Do sada nam je stiglo oko 300 prijava štete iz Obrenovca, Svilajnca, Loznice, Lučana, Banje Koviljače, a očekujemo da će biti isplaćeno najmanje milion evra
", ističu u Unika osiguranju.

Dve osiguravajuće kuće, Viner štediše i Unika osiguranje osigurale su Termoelektranu Nikola Tesla (TENT) u Obrenovcu i Termoelektranu i kopove Kostolac, koji su jedva odoleli naletima Save, Mlave i Kolubare, pretrpevši veliku štetu. Moguće je da će samo za TENT morati da isplate oko 1,7 miliona evra.

U kompaniji Viner štediše potvrđuju da su jedna od dve osiguravajuće kuće koje su osigurale TE Nikola Tesla, pod uslovima koji pokrivaju sve rizike nastale usled poplave.

"U ovom momentu bilo bi neprofesionalno da se odredi iznos nastale štete, naročito kad se uzme u obzir činjenica da još nije moguće pristupiti oštećenim objektima. Iza osigurača stoje ozbiljne strane reosiguravajuće kuće, koje pokrivaju velike rizike, tako da postoji rizik da šteta ne može biti isplaćena", kažu u Viner štedišama.

U Unika osiguranju ističu da su s Vinerom osigurali i Elektrodistribuciju Kragujevac i Limsko – drinske hidroelektrane Bajina Bašta. Osiguranjem su pokriveni svi rizici, uključujući i štetu nastalu od poplava. Ostala preduzeća u okviru EPS osigurana su kod drugih kompanija.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još