Zvezda je šampion: Titula nakon sedam godina!

U pretposlednjem kolu Jelen Superlige savladali su OFK Beograd sa 4:2 pred punom Marakanom, stekavši nenadoknadivu prednost u odnosu na drugoplasirane crno-bele.

Prvo poluvreme: Tajac, šok, preokret pa novo iznenađenje

Uoči početka utakmice odata je počast žrtvama poplava, dvojici ubijenih navijača i jednom od službenika FK Crvena zvezda koji je preminuo minulih dana, a kada je susret počeo, uz neobičan muk skoro ispunjenih tribina Marakane, "romantičari" su pokazali zašto su bili rame uz rame sa crveno-belima po učinku u finišu sezone. Mladi Čavrić je u 5. minutu glavom mogao da matira Bajkovića sa ugla peterca, a bio neprecizan, najavivši žilav otpor "otpisanih".

Još veću šansu, maltene sa iste pozicije, samo na drugoj strani terena, imao je Zvezdin napadač Đorđe Rakić, koji je uspeo da promaši čitav gol iako mu niko nije smetao kada je trebalo da glavom smesti loptu u praznu mrežu.

A onda još veći šok za skoro 40.000 navijača Zvezde: igrao se 11. minut, kada je Čavrić probio odbranu domaćih pobegavši je iz sredine u levu stranu, odakle je uputio loptu na peterac, a tamo Savo Pavićević, u padu, ugurao "bubamaru" u sopstvenu mrežu - 0:1, što je izmamilo psovku usred TV prenosa, a za nju je bio zaslužan čovek koji je crveno-bele odveo na evropski tron, Ljupko Petrović.

Dunjić na barjaku i majicama

"Delije" su održale svoje obećanje da neće navijati prvih 29 minuta, kako bi odale počast dvojici svojih članova koji su minulih dana izgubili živote, a i da će pritom na svim tribinama našeg najvećeg stadiona prikupljati novčanu pomoć za nastradale u poplavama. Lik ubijenog Velibora Dunjića bio je istaknut na velikom barjaku na dve motke ispred "severa", a i na majicama u kojima su na teren istrčali fudbaleri crveno-belih.

Samo četiri minuta kasnije, zagarmela je Marakana: Đorđe Rakić je izdržao duele sa svojim čuvarom, Planićem, posle dodavanja Mrđe, na levoj strani napada je rivala poslao "u prazno", a onda posle njegovog šuta i odbrane golmana - volej je dočekao Darko Lazović i poravnao na 1:1.

Borba se tada baš rasplamsala, a ekipa trenera Slaviše Stojanovića imala je u 18. minutu veliku priliku da povede, jer je Milijaš bio u prilici da, neometan, šutira iskosa sa leve strane, a lopta je prohujala manje od metra pokraj stative. Slično je okončan i pokušaj Ninkovića u nardnoj akciji, u kojoj je šut oprobao sa 20 metara.

Posle 29 minuta tišine, "delije" su skandiranjem ubijenim navijačima, Veliboru Dunjiću i Marku Ševu, otpočele sa navijanjem, a nedugo zatim u čitavu priču uključeno je i skidanje do pojasa od strane više hiljada gledalaca, te pirotehnički šou.

Na terenu se malo duže čekalo na novo uzbuđenje, a u 39. minutu stativa je tada sprečila slavlje, jer je upravo nju pogodio Lazović, da bi na odbijenu loptu natrčao Rakić koji je, skroz iskosa sa leve strane - uspeo nekako da je pošalje "desnije" od desne stative, te je rezultat ostao nepromenjen. Radost je, međutim, već u narednom, 40. minutu, zahvatila sve tribine Marakane:

Nejc Pečnik je glavom, posle centaršuta kapitena Milijaša sa levog krila, iz slobodno udarca, poslao loptu u desnu stranu, neodbranjivo je to bilo za golmana Čupića, pa su "delije", kao u transu, počele da slave - 2:1.

Svega tri minuta kasnije, "vrtić sa Karaburme", prepun talentovanih momaka, utišao je taj trans. Dražić je proigrao na desnoj strani 18-godišnjeg Milana Gajića, a ovaj sa desetak metara poslao loptu u Zvezdin gol, u čijoj se mreži ona i zakoprcala za 2:2, najpre se odbivši od prečke.

Drugo poluvreme: Stative za strepnju, Mrđa i "Nine" za dugo čekani trofej

Samo što je počelo drugo poluvreme, Zvezda je uspela da povede sa 3:2: Dugo dodavanje sa desnog krila Pečnik je iskoristio da glavom vrati loptu ka sredini, a Dragan Mrđa je, takođe glavom, postigao svoj 19. ovosezonski gol i vratio prednost crveno-belima.

"Ne Baboviću"

Na ovom meču "Delije" su transparentom "Ne Baboviću" poručile da se protive u medijima najavljenoj mogućnosti da za Zvezdu zaigra bivši igrač Partizana, sada Vožodvca, Stefan Babović.

Moglo je vrlo lako da bude i dva razlike za crveno-bele, da je Rakić iskoristio četvrtu šansu u kojoj se našao, no u tom, 54. minutu, iako je uspeo da primiri loptu, okrene se oko čuvara, sa samo šest metara poslao je loptu preko prečke. Neprecizan je već u sledećem napadu domaćih bio i Mrđa, istina sa veće distance, a i uz manji promašaj, jer je lopta prohujala pokraj okvira gola posle njegovog "dijagonalnog" šuta s desne strane.

Mrđa je ostao potpuno sam pred Čupićem u 62. minutu, izbegavši ofsajd zamku, a sve što je uspeo da uradi u situaciji koja je gol bilo teže promašiti, je da pogodi. Stativu. Sreća je bila na strani "romantičara" i minut kasnije, kada je Rakić sa desne strane, iznova neometan, poslao loptu prejako i predaleko.

Vidić, Stanković, Pantelić...

Brojni bivši asovi crveno-belih došli su na ovu utakmicu, pa su tako u društvu predsednika kluba Dragana Džajića duel sa OFK Beogradom gledali i doskorašnji kapiten Mančester junajteda Nemanja Vidić, bivši kapiten "orlova" Dejan Stanković, nekadašnji Zvezdin Š pic Marko Pantelić i mnogi drugi.

Kada su treneri obavili prve izmene, a indisponiranog Rakića odmenio je Kasalica, dok je Zarubica ušao umesto strelca drugog gola za goste, Gajića, OFK Beograd je dodao gas i počeo ozbiljno da ugrožava gol koji je čuvao Bajković. A da nije bilo tog golmana na tom radnom zadatku, rezultat bi od 66. do 69. minuta mogao dvaputa da se promeni, no najpre Bajkovićeva parada kada je lopta išla u gornji ugao gola, a potom i jedno bacanje u suprotnu, desnu stranu, onemogućili su "romantičare" da svoju dobru ofanzivnu partiju krunišu izjednačenjem.

Stojanović je, nedugo zatim, morao da izvrši prinudnu izmenu, jer je rezervista Kasalica osetio jak bol u nozi prilikom polaska u kontanapad, pa je morao da bude iznet sa terena na nosilima, a u igri ga je odmenio Vukan Savićević. A narednu šansu imao je daleko iskusniji igrač Zvezde: Pečnikov prodor po levom krilu omogućio je Ninkoviću da oproba udarac "iz prve" sa desetak metara: taj pokušaj Čupić je hitrom intervencijom prebacio loptu preko prečke.

Poslednja strepnja pristalica crveno-belih o tome da li će slaviti 26. titulu otklonio je Miloš Ninković u 85. minutu: izblokiran je tada bio šut Mrđe, pa mladog Savićevića, ali je lopta potom došla do potpuno samog ljubimca "delija" koji je sa šest metara lako zatresao mrežu, najavivši tim udarcem sa 4:2 da slavlje može da počne. I počelo je, uz brojnu pirotehniku na severnoj strani Marakane, a naročito se nastavio po poslednjem zvižduku sudije Maja Vujovića. I ne čudi, po prvi put od maja 2007. - Zvezda je šampion.

izvor: Blic

Pogledajte još